IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:30 | 22 април 2022
Обновен: 10:36 | 19 април 2024

По 10 лв. за чадър и шезлонг на плажа. Ако искаш, лятото наближава

Цените се връщат от нивата преди пандемията, че и отгоре

По материала работи: Слав Велев
По 10 лв. за чадър и шезлонг на плажа. Ако искаш, лятото наближава

Край на безплатните чадъри и шезлонги по морето това лято. Цените се връщат от нивата преди пандемията, като ще бъдат съобразени с концесионните договори. Очаква се чадър и шезлонг да струват по около 10 лева.

Концесионерът на плажа в Крайморие вече подготвя ивицата за сезона. Надява се да отвори първи още в края на май, но с по-високи цени от миналото лято.

"Това, че сме защитили и сме спечелили дадената концесия с цена по договор, не значи, че ще сложим тавана. На мен по договор цената ми е 10 лв. за чадър и 10 лв. на шезлонг. Тази година ще коригирам, спрямо предната, най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лв.", каза Николай Димитров от Асоциацията на концесионерите на морски плажове, предаде Bulgaria ON AIR.

Миналото лято 10 плажа по българското Черноморие бяха напълно безплатни, след като заради пандемията Министерството на туризма намали концесионните такси и наемите с до 50%, пропорционално на отстъпката от цената на чадърите и шезлонгите за курортистите.

Миналото лято в Слънчев бряг цените на чадърите и шезлонгите бяха с 50% по-ниски в сравнение с предишния сезони. Това лято се обмисля да се сложи цената, която е заложена по договор.

Край на безплатните чадъри и шезлонги и на бургаския плаж.

"Към настоящия момент се подготвяме зоните да бъдат с платени плажни принадлежности. В момента не се предвижда възможност да бъдат коригирани както миналата година", посочи представителят на концесионера на Северния плаж в Бургас Симеон Цветков.

И тази година се очертава сериозна криза със спасителите на плажа. Васил Алексиев води курсове за водни гардове на БЧК от 20 години.

"От курсовете винаги процентът е 80 към 20. Това значи, че ако за басейн, имаме 20-30 души, 7- 9 са за море", сподели той.

Проблеми се очакват и с медицинския персонал по морето.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Коментари

Новини Варна