IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:09 | 27 април 2022
Обновен: 12:43 | 27 април 2024

Брифинг на енергийния министър за спирането на газа (ВИДЕО)

Ние сме застрашени, ако не плащаме в долари, заяви Александър Николов

По материала работи: Слав Велев
Брифинг на енергийния министър за спирането на газа (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

Министърът на енергетиката Александър Николов дава брифинг във връзка със съобщението, че "Газпром Експорт" спира доставките на природен газ за България.

Късно снощи стана ясно, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Според текста на съобщението българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

По информация на БНТ предупреждение за спирането на газа е имало миналата седмица, заради отказ на България да се разплаща с рубли.

Ние сме застрашени, ако не плащаме газа в долари, заяви Александър Николов, като добави, че не може нито един контрагент да ни "извива ръцете". Според него газа се използва, като средство от Русия във войната с Украйна. 

„На този етап доставките на руски газ за България засега не са прекъсвани". Това заяви за „Ройтерс” Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз”.

В хранилището в Чирен има едва 18% наличност на газ, а процедурите по нагнетяването му отнема 6 месеца, добави Николов.

Междувременно стана ясно, че подаването на газ за Полша е било възстановено след кратко спиране, въпреки че страната е много по-диверсифицирана от България, а хранилищата на страната са пълни с резерв.

Коментари

Новини Варна