IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:45 | 27 април 2022
Обновен: 08:05 | 25 април 2024

Петков: Русия ни шантажира с газа, няма да се поддадем на този рекет

Няма да има намаляване на подаването към консуматорите, обеща премиерът

По материала работи: Слав Велев
Петков: Русия ни шантажира с газа, няма да се поддадем на този рекет

Кирил Петков/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Това увери премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание.

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговрен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Няма да се поддадем на този рекет", заяви министър-председателят, цитиран от Bulgaria ON AIR

Той уточни, че е провел разговор с гръцкия си колега тази сутрин. Мицотакис го е уверил, че юни месец физическото изпълнение на гръцката газова връзка ще бъде готово.

"Говорих и с Урсула фон дер Лайен. Тя ме увери, че едностранното нарушаване на договор на "Газпром" не е само проблем на България, а на целия ЕС. И ответните действия ще бъдат общи", уточни Петков. 

Той обвини ГЕРБ за изхарчени пари за газова връзка, от която нямаме полза.

"След милиардите похарчени пари за "Турски поток", виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова", добави Петков.

Коментари

Новини Варна