IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
13:30 | 5 май 2022
Обновен: 13:09 | 27 март 2024

Криза за газ: Търсят възможност за общи доставки за целия регион (ВИДЕО)

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия

По материала работи: Слав Велев
Криза за газ: Търсят възможност за общи доставки за целия регион (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

"Работи се по всички възможни сценарии за разширяване на сътрудничеството на база на инфраструктурата. Търсят се възможности за общи доставки на газ за целия регион", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

Той беше домакин на международна среща за регионално сътрудничество за енергийна сигурност, която се проведе в резиденция "Бояна".

Фокусът на темите, които бяха обсъдени от енергийните министри на Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Азербайджан и Украйна, бяха диверсификацията и зеленият преход.

Обсъдено беше и създаването на първа регионална работна група като част от платформата на Европейския съюз за закупуване на енергия. Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев също бяха на форума.

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия - това стана ясно по време на регионална енергийна среща в София.

На нея присъстват министрите на енергетиката на България, Гърция, Румъния, Турция, Азербайджан, Украйна и Северна Македония.

Ключовата тема на обсъждане по време на срещата е енергийната сигурност и независимост на целия регион.

Всички министри се обединиха около тезата, че регионът спешно се нуждае както от различни маршрути за доставката на природен газ, така и от различни източници. Сред държавите, които са най-подготвени в региона, очаквано са Турция и Гърция.

България е сред страните, които имат най-малко източници откъдето могат да вземат природен газ - страната ни има само една завършена междусистемна връзка с Румъния.

Две са основните предизвикателства пред региона, около които се обединиха енергийните министри - набавянето на достатъчно количества природен газ за хранилищата с оглед на намалелите доставки, които се очаква да бъдат почти спрени от Русия по тръбния газ, а също така и ограниченото количество капацитети на терминалите за втечнен газ. Те няма да са достатъчни да покрият нуждите на страните.

В момента България разполага с минимални количества в единственото си хранилище край Чирен, които ако се използват през лятото ще стигнат за 42 дни, но няма да са достатъчни за покриване на следващия зимен сезон.

"Виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно. Виждаме едностранни нарушения на договора на "Газпром", когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни действия, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице", заяви премиерът Кирил Петков.

"Аз вярвам изначално, че сме подготвени. Вярвам, че има решения, които можем всички да използваме и да черпим ползи от тях и следва да завършим финалните технически аспекти и разбира се търговската работа, за да може тези решения наистина да станат реалност", допълни Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той коментира, че България е склонна да поиска отсрочване от налагането на руско ембарго върху петрола, ако Европейската комисия се обедини около такова решение.

Коментари

Дикова ( преди 1 година )
Господа,защо са ви форуми,за да търсите газ.Преносните газови мрежи са изградени преди някои от вас да са били родени.Единствената държава ,която дава газ е Русия.От вас се иска просто да договорите.количества и да платите по начина на изискванията на Русия.Вие искате да измислите топлата вода.Май ЕС и САЩ ви се отразяват зле.Не имитирайки,че работите,защото и бабите разбраха истината за вашите действия.Момчета ,нямате много време.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна