IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:45 | 17 май 2022
Обновен: 11:33 | 26 септември 2022

Кои ще може да фалират и част от дълговете им да бъдат опростявани?

Промените засягат свободните професии

По материала работи: Слав Велев
Кои ще може да фалират и част от дълговете им да бъдат опростявани?

Кабинетът предлага правила за фалит на предприемачи, но не и на хора, които работят на заплата. Промените засягат свободните професии. Занаятчии и хора със свободни професии ще може да фалират и част от дълговете им да бъдат опростявани. Но за целта те три години няма да имат право да упражняват професията си. Това гласят промени в Търговския закон, пуснати за обществено обсъждане от правителството, предаде "Труд".

България е една от малкото страни в Европа, в които няма правила за личния фалит на граждани. С промените в Търговския закон предлагат правила за обявяване на фалит на физически лица, но само ако са предприемачи. Това означава да упражняват стопанска дейност, занаят или професия, като работят за тяхна сметка и носят отговорност към клиентите. Това обхваща широк кръг от хора, които работят за себе си, но не са се регистрирали като Едноличен търговец и нямат фирма. Това са например адвокати, лекари и артисти на свободна практика, занаятчии и т. н.

В мотивите към законопроекта е посочено, че дейността на предприемачите е сходна с тази на едноличните търговци, като те отговарят за дейността си с цялото имущество, без то да е обособено в активите на конкретна фирма. Същевременно се прави разлика между предприемач и търговец на база обема на дейността им. Например, ако човек слага плочки в бани е предприемач със свободна професия. Но ако за него работи бригада от 10 души, които правят цялостни ремонти на апартаменти, това вече се предполага, че е търговец, дори формално да няма регистрирана фирма.

Предприемач ще бъде обявяван в несъстоятелност, ако не може да изплати задължение, което е породено или отнасящо се за сделка, свързана с упражняваната от него дейност, занаят или професия, гласят предложените промени. Но тъй като няма изискване за разделяне на личното имущество на предприемача от това, което използва в работата си, законопроектът предвижда, че личните задължения на предприемача ще се считат за свързани с упражняваната от него дейност. Тоест, ако не може да си плати тока или да върне банков заем, няма значение дали сметката е за личния му апартамент или за офиса както и за какво е използвал банковия заем.

За да бъдат опростени задълженията на предприемач, ще трябва да бъдат изпълнени едновременно няколко условия. Първо той трябва да бъде обявен в несъстоятелност, което означава да са му взели всичко, без основното жилище, личните бижута и машините, с които работи. След това три години няма да има право да упражнява занаята или професията си. Освен това трябва да е изплатил разходите по съдебните дела и поне една трета от задълженията си. Чак след като всичко това е изпълнено, останалите му задължения ще бъдат опростени.

Ограничават оценителите на вещи и имоти

Продават имущество чрез електронни търгове

Имуществото на затънали в дългове търговски дружества и предприемачи ще бъде разпродавано на електронни търгове. За целта ще бъде използван сайт в интернет, който позволява явно наддаване на участниците в търга. Това предвиждат промени в Търговския закон, пуснати за обществено обсъждане. Но електронните търгове ще се прилагат чак от началото на 2025 г.

Началните цени на продаваните вещи и имоти на длъжници ще се определят само от оценители, вписани в регистъра на независимите оценители или хора, утвърдени за вещи лица по Закона за съдебната власт, гласят още промените.

Коментари

Новини Варна