IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
12:00 | 20 май 2022
Обновен: 15:09 | 14 юли 2024

Блееш и се бъркаш – улесняват коригирането на сгрешената винетка

Кабинетът улесни поправката на сгрешения платежен документ

По материала работи: Слав Велев
Блееш и се бъркаш – улесняват коригирането на сгрешената винетка

За поредна година поправянето на погрешно попълнени данни при плащане на винетна такса се оказва голям проблем. И пътят за решаване на проблема минава през промяна на закон, по-точно на Закона за пътищата. На последното си заседание правителството одобри необходимите нормативни промени (те ще трябва да бъдат гласувани и в Народното събрание, за да влязат в сила). 

С въвеждането на електронните пътни такси се оказа, че немалко шофьори в бързината при попълването на информация допускат грешки  - най-често сменят цифра или в буква от регистрационния номер на автомобила по невнимание. Случаите се множаха, а Агенция "Пътна инфраструктура" дълго и упорито обясняваше, че такива грешки не можели да се коригират, защото можело да се правят злоупотреби?! Така на невнимателните водачи се налагаше да плащат втори път винетна такса, за да са редовни ползватели на шосейната мрежа. Заради растящото напрежение все пак бе намерено половинчато решение на проблема - корекция е възможна, но само в много ограничени случаи (описани по-долу), пише "Сега".  

Сега със закона ще бъде уредено, че всеки разсеян платец ще може да поправи техническа грешка, допусната при въвеждане на данните за колата. Допустимите корекции са за категорията, за държавата на регистрация и за до два от символите в регистрационния номер на МПС, гласи проектът, подготвен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна сгрешената. 

Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който водачът е ползвал републиканските пътища със сгрешената винетка. Това означава, че ако имат издадени актове, няма да се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те ще бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави само веднъж. За да се избегнат възможни умишлени опити една и съща винетка да се прехвърля на различни превозни средства, се посочва в мотивите към законопроекта.

Ограничението в броя на символите, за които може да бъде поискана корекция, също е с цел да се пресекат възможни злоупотреби. Пък и е почти невероятно е някой да обърка повече от 2 символа в номера на колата си. 

С подаването на искане за корекция трябва да се предостави и доказателства за платената винетна такса. 

КАК Е СЕГА

Ето какви са възможностите за корекция на сбъркани данни в момента, описани на сайта vinetki.bg:

Коригирането на грешно декларирани данни при покупка на електронна винетка е възможно само ако в България няма регистрирано пътно превозно средство с погрешно попълнения регистрационен номер. При това условие поправка може да се направи, ако е въведен неверен регистрационен номер, сгрешена е държавата на регистрация или категорията на превозното средство (например посочено е ремарке вместо лека кола или обратното).

За да бъде извършена корекцията, е необходимо собственикът или ползвателят на автомобила да подаде заявление за промяна на грешно декларирани данни към БГТОЛ. Заявителят трябва да представи: свидетелство за регистрация на ППС; разписка за платената електронна винетка; пълномощно, в случай че заявлението не се подава от собственика на превозното средство. Заявленията се подават до Агенция „Пътна инфраструктура“, Национално тол управление на адрес: град София, бул. „Никола Петков“ № 86, в 27-те Областни пътни управления или на електронен  адрес: info@bgtoll.bg(link sends e-mail).

Според нормативите при купуването на електронна винетка отговорността за попълване на коректна информация е на собственика или ползвателя на автомобила. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е платена дължимата винетна такса, което може да доведе до санкции.

ВАЖНО

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат. Независимо от еднаквата цена категорията на автомобила е от съществено значение за контрола за платени пътни такси, който се извършва от стационарни и мобилни камери.

Коментари

Новини Варна