IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:00 | 31 май 2022
Обновен: 18:29 | 25 април 2024

Започва настаняването на бежанци в буферните лагери

Базата на Министерство на отбраната в Сарафово е строго охранявана

По материала работи: Слав Велев
Започва настаняването на бежанци в буферните лагери

Кадър: БНТ

Започва настаняването на бежанци от Украйна в буферните бази в Сарафово и в Елхово. Всеки бежанец, който иска да бъде настанен в държавна база, ще преминава един от двата буферни лагера за оценка на потребностите му и преценка към коя база да бъде насочен.

Днес от Бургас се очаква да тръгне група украинци към лагера в Елхово. Преди обяд около 40-50 души в Слънчев бряг чакаха автобус, който да ги преводи до базата на Министерство на отбраната в Сарафово. Тя е строго охранявана и капацитетът ѝ е 200-250 души. На място ще бъде изграден и палатков лагер от около 700-800 палатки, които да поемат евентуалния бежански натиск, предаде БНТ.

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер, да се установят реално неговите нужди и след това да бъде насочен към съответната държавна база. Има подслон, има вода, има храна, има тоалетни и специално пък в Сарафово, това е място, където военнослужещите всяка година ходят да почиват, въпреки че на украинските граждани им се вижда, че са неподходящи тези условия". - заяви Пламен Янев, зам.-областен управител на Бургас.

Украинските граждани, които чакаха автобуса за Сарафово в Слънчев бряг, споделиха, че не знаят какво ги очаква.

"Нищо не ни казаха. Вчера вечерта разбрах, че днес ще ни чака автобус и нищо повече. Чухме, че ще ни преместват в някакви бараки, но ние сме с деца, не знам какво ще правим, Няма да останем, ако няма нормални условия за живот. Ще искаме помощ от доброволци". - заяви Марина от Днипро.

"Вчера хората ги преместиха в базата в Китен. Ние сме готови да отидем там. Не ни трябва море, не ни трябва лукс - просто нормални условия за децата". - казва Вика от Днипро

Още подробности вижте в прякото включване на Давид Сукнаров.

Коментари

Новини Варна