IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:45 | 7 юни 2022
Обновен: 21:31 | 22 април 2024

Скокът на тол таксите за тировете – на 2 етапа. Кой е първият и с колко?

Ще има отсрочка от половин година, до влизането на пълното повишение

По материала работи: Слав Велев
Скокът на тол таксите за тировете – на 2 етапа. Кой е първият и с колко?

Поетапно увеличение на тол таксите. Това предложи регионалният министър Гроздан Караджов на транспортните фирми. Компромисното решение е тол таксите от 1 юли да се увеличат първоначално с 50%, а останалата половина след 6 месеца, т.е. от 1 януари 2023. 

"Искането за предвидимост, минимум 6 м предизвестие, е закономерно. За тези 6 месеца означава 80 милиона лева като такса, която ще се плати за второкласните мрежи от тук до 1 януари, а за цялата следваща година ще бъдат 160 млн. лв.", каза министър Караджов, цитиран от Bulgaria ON AIR

"Ние го искахме отлагането, за да намерим  през това време механизми за въвеждане на ДДС, натоварването на транзитния трафик. Да не товарим потребителите и стоките, произведени в България. Трябва да намерих механизъм как транзитният трафик да плаща основната тежест", уточни изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров.

Идеята обаче за създаването на вътрешни транзитни коридори не е сред одобрените. 

"Който използва магистрали, първи и втори клас пътища да заплаща както тежкотоварните така и лекотоварните", остава позицията на министър Караджов.

"Това не означава че българите няма да плащат колкото турците например. Ще се товарят потребителите", прогнозира Димитър Димитров.

"Това ще рефлектира върху хората, защото всички стоки, които се возят с камиони, ще поскъпнат. Искаме оставката на министър Събев", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Протестната готовност и искането на оставката на транспортния министър от страна на превозвачите също остават. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Коментари

Новини Варна