IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:30 | 15 юни 2022
Обновен: 06:59 | 23 април 2024

Петков прехвърли "горещия картоф" с темата за РСМ на депутатите (ВИДЕО)

Генчовска в НС: България води двойна политика

По материала работи: Слав Велев
Петков прехвърли "горещия картоф" с темата за РСМ на депутатите (ВИДЕО)

Ще предложа на Министерски съвет да вземе решение във връзка с Република Северна Македония, съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на кабинета, съобщиха от Министерски съвет.

Точка 1: Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в ЕС на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на комитета на постоянните представители, или на Съвета Общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позицията на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Р България към ЕС на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Точка 2: Представители на РБ в Комитета на постоянните представители и в Съвета Общи въпроси да не изразяват съгласие с предложението на Точка 1 до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС, да изразяват отрицателна позиция по тях.

С други думи, продължи Петков, след като изчете предложението, което днес МС ще гласува: Да бъде ясно – всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС и ако има отрицателно решение – автоматично да се дава отрицателен отговор.

По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата РСМ и тази тема трябва да бъде изцяло решена от народните представители в Народното събрание. Това вече е решение на Министерски съвет, заяви Петков.

Народното събрание изслува днес министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори, решиха депутатите по предложение на парламентарната група на "Има такъв народ". Точката е първа в програмата за днес, предаде БТА.   

Предложението за включване в дневния ред беше подкрепено и при прегласуването, със 117 гласа "за", 108 "против" и 5 гласа "въздържал се". От "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и четирима независими депутати гласуваха "против" предложението.

По искане на "Има такъв народ" изслушването Теодора Генчовска е при закрити врата. Затова бяха спрени камерите на медиите и депутатите бяха помолени да оставят телефоните си извън залата. Външната министърка ще предостави секретна информация за това какви грами са били разменяни между България и чуждите партньори относно вдигането на ветото за еврочленството на Скопие.

Гласуването тази сутрин в залата на парламента беше първа репетиция към близкото бъдеще на мнозинствата по теми Народното събрание след разпада на мнозинството. Засега ИТН заедно с гласовете на опозицията надделя.

Точката за Северна Македония не беше планирана като първа в програмата. Мнозинството възнамеряваше да се заеме с актуализацията на трите бюджета - на ДОО, на НЗОК и макрорамката на държавата.

Загубата на 20 гласа от ИТН след изтеглянето си оказа влияние и предложението за Македония измести бюджета със 117 гласа "за, 108 "против" и 5 "въздържал се". Така в малцинство се оказаха управляващите партии ПП, БСП, ДБ и четирима независими народни представители. Като такива бяха обвени в началото на заседанието петимата отцепници от ИТН.

На 5 април т.г. външнополитическият съветник на премиера (Весела Чернева, бел. ред.) изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието предполага ревизия на българската национална позиция. В него не фигурира позиция за македонския език. В него са обединени частични идеи на МВнР за прилагане на двустранния договор, без ясен механизъм в преговорната рамка. МВнР прецени, че няма как да има бележки по документ, който изначално е погрешен", заяви Генчовска. 

Тя подчерта, че тези действия са били в противоречие с водената от външно министерство политика. 

"Докато МВнР се опитваше да преговаря, от другаде се създаваше впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че е готова на отстъпки, че външно министерство не е важно и не е нужно да се съобразяват с него", каза още Генчовска.

И уточни, че в началото на май месец Министерството на външните работи е започнало да води разговори без намеса. И за по-малко от месец е постигнат значителен напредък. 

В парламента вече официално има петима независими депутати. Председателят на Народното събрание Никола Минчев изчете молбите им за напускане на групата на "Има такъв народ". Петимата са Светлин Стоянов, Николай Радулов, Иво Атанасов, Деян Петков и Георги Георгиев.

Независими депутати са седнали на последния ред зад БСП, което е почти в противоположния край на пленарната зала на групата на "Има такъв народ".

Те обявиха напускането си в понеделник, предвождани от спортния министър в оставка Радостин Василев.

Министерският съвет провежда редовно заседание при следния предварителен дневен ред:

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за награждаване на Стефан Костянев с орден „Св. св. Кирил и Методий" огърлие.

Внася: министърът на образованието и науката                                                                            

Проект на Решение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална стратегия за младежта 2021 - 2030 г.

за полярни

Внася: министърът на младежта и спорта

3. Проект на Решение за одобряване на Национална програма изследвания „От полюс до полюс" 2022 - 2025 г.

Внася: министърът на образованието и науката                                                                                                    

Проект на Решение за одобряване на Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища.

Внася: министърът на образованието и науката

Проект на Решение за приемане на Национална стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера 2022 - 2032 г.

Внася: заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Внася: министърът на енергетиката

Проект на Решение за изменение на Решение № 520 на Министерския съвет от 2018 г. за създаване на Централен епизоотичен съвет към Министерския съвет.

Внася: министърът на земеделието

Доклад за приемане на Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари - декември 2021 г.

Внася: министърът на земеделието

Проект на Решение за одобряване на Годишен отчет за дейността на Държавен фонд „Земеделие" и Разплащателната агенция за 2021 г.

Внася: министърът на земеделието

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г. за компенсиране на извършените от родителите разходи за периода 1 март - 30 април 2022 г. за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места.

Внася: министърът на образованието и науката

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г.

Внася: министърът на здравеопазването

Проект на Постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Внася: министърът на труда и социалната политика

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната за 2022 г.

Внасят: министърът на вътрешните работи министърът на отбраната

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 454 на Министерския съвет от 2021 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2021 г.

Внася: министърът на транспорта и съобщенията

Доклад за одобряване на условията по проект на Договор за застраховка „Гражданска отговорност", покриваща отговорност за ядрена вреда на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД по време на осъществяване на два превоза на отработено ядрено гориво през 2022 г.

Внася: министърът на енергетиката

Проект на Решение за продажба на оборудване - собственост на „Национална електрическа компания" ЕАД, на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

Внася: министърът на енергетиката

Проект на Решение за учредяване на възмездно безсрочно право на строеж върху имоти - публична държавна собственост, в полза на „Национална електрическа компания" ЕАД за изграждането на Национален обект - язовир „Яденица", като част от Хидроенергиен комплекс „Белмекен- Сестримо-Чаира".

Внася: министърът на енергетиката

Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение за дарение на медицинска апаратура и лични предпазни средства между Свободна държава Бавария и Министерството на здравеопазването на Република България.

Внася: министърът на здравеопазването

Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Заетост и социална политика", което ще се проведе на 16 юни 2022 г. в Люксембург.

Внася: министърът на труда и социалната политика

Доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 17 юни 2022 г. в Люксембург.

Внася: заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите

Доклад за одобряване на резултатите от участието на Република България в заседанието на Съвет „Общи въпроси", проведено на 23 май 2022 г. в Брюксел.                                                                               

Внася: министърът на външните работи

Доклад за одобряване на резултатите от участието на Република България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено на 24 май 2022 г. в Брюксел.

Внася: заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите           

Доклад за одобряване на резултатите от участието на Република БъЛгария в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 24 май 2022 г. в Брюксел.

Внася: министърът на земеделието

Проект на Решение за определяне на концесионер на морски плаж „Кабакум - юг", община Варна, област Варна.

Внася: министърът на туризма

Проект на Решение за определяне на концесионер на морски плаж „Червенка", община Созопол, област Бургас.

Внася: министърът на туризма

Проект на Решение за определяне на концесионер на морски плаж „Василико", община Царево, област Бургас.

Внася: министърът на туризма

Коментари

Новини Варна