IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
16:45 | 24 юни 2022
Обновен: 12:42 | 21 септември 2023

България вече може да иска 2,6 млрд. лв. по плана за възстановяване

10% увеличение на пенсиите от 1 юли остава мираж

По материала работи: Слав Велев
България вече може да иска 2,6 млрд. лв. по плана за възстановяване

Кадър: БНТ

Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи първо плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, се разминаха с реалността. В последните дни представители на управляващото мнозинство упорито говорят за 23 закона, които чакат да бъдат приети като аргумент, че разпадането на мнозинството ще е фатално за парите. Всъщност очакваният законопроект за първото плащане по плана е само 1 и днес бе пришпорено гласуван и на първо, и на второ четене без никакви спорове и дебати, пише "Сега".

Проектът за изменение на закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове бе внесен от кабинета на 2 юни, макар крайният срок за приемането му да е 30 юни, тоест съвсем скоро след внасянето. Гледането на първо четене на законопроекта тази седмица веднъж увисна заради липсата на кворум, като това даде повод за остри коментари от страна на управляващите, че опозицията проваля плана. На председателски съвет днес в НС е било взето решение проектът да се гледа и на първо, и на второ четене, като от опозицията са уверили, че никой няма желание да бави закона.

Проектът бе гласуван и на първо, и на второ четене без никакъв коментар и с почти пълно единодушие (само един въздръжал се), а забележки имаше от ГЕРБ само по един от параграфите за второ четене. Измененията в закона за управление на еврофондовете е една от реформите, обещани  от България в пакет с още 22 мерки. В края на май вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев обясни, че повечето мерки са изпълнени и останат да бъдат отметнати само 3 от тях. Междувременно в началото на юни администрацията наваксна с част от закъснелите дейности, а сега парламентът премахва и последната пречка пред внасяне на искането за плащане по плана.

По него България очаква 1,3 млрд. евро за тази година. Сред по-големите схеми, които се очаква реално да стартират до края на годината, е програмата за саниране на жилищни сгради и няколко грантови схеми за подпомагане на предприятията. За тази година не се предвижда България да прави второ искане на средства по плана. Всяко искане е придружено от списък с промени и реформи, които България следва да е изпълнила към заявяване на съответната сума по него.

Пенсиите могат да бъдат увеличени от 1 юли само с 6.1 на сто заради забавеното окончателно гласуване на бюджетните актуализации от парламента. Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за осуетеното пълно увеличение и увериха, че дори и със закъснение пенсионерите ще получат предвиденото в актуализацията повишение, пише БНР.

Очаква се актуализираните бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса да минат на второ четене на извънредно заседание във вторник, а най-късно в сряда - и окончателните изменения в държавния бюджет.

"Има забавяне, но то ще бъде в рамките на месец юни" - увери председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН и уточни, че дори и на части, предвиденото увеличение, което трябва да одобри парламентът, ще се получи.

Председателят на Социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП обясни причините:

"Предвид, че процедурата в зала се забави, тъй като не се скъсиха сроковете за подаване на предложение между първо и второ четене, но и няма техническа възможност в момента да изчислят, каквото и решение да вземем. Така че ще остане предвиденото от февруари месец в бюджета 6.1% увеличение."

Румен Гечев от БСП директно посочи за виновници ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", които са саботирали работата на Народното събрание:

"Провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година. На днешната дата трябваше да се приеме - двата "малки" бюджета, големият бюджет - държавния, където са включени трансферите към ДОО, за да могат хората - над 2 милиона пенсионери - да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето коалиционно споразумение. Постигнато споразумение да го торпилираш, когато знаеш, че става дума за милиони хора и да си разиграваш коня така и да преследваш някакви смешни политически цели - това не е приемливо и те ще бъдат наказани".

Деница Сачева от ГЕРБ потвърди, че увеличението от първи юли ще е само с 6,1%, но вината за това, по думите й, е на управляващите, които не са включители в седмичната програма актуализациите на бюджета:

"Да, пенсионерите ще получат 6.1% от 1 юли с пенсиите си на 7 юли или на друга дата през месец юли, или на 1 август те ще получат съответните увеличения. Няма да има ощетени пенсионери. Но това, което се случва в момента, е въпрос на лоша организация от страна на управляващите. Пак ви казвам, в дневния ред на тази седмица, в нито един момент, не е стоял Закона за държавното обществено осигуряване."

Хасан Адемов от ДПС също отрече опозицията да има вина за забавянето за обсъждане на бюджетите и успокои пенсионерите, че ще си получат цялото увеличение най-късно от първи август:

"Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина. Няма никакво забавяне по субективни причини. В сряда изтече срокът за предложения между първо и второ четене на "малките" бюджети, в четвъртък - на големия бюджет. Днеска сме петък и в днешния ден е насрочено заседанието. Ако някой ми каже, че има забавяне по вина на народните представители, нека да го докаже".

Националният осигурителен институт е готов да плати увеличение на пенсиите от 6.1 на сто за месец юли, както е записано в настоящия действащ бюджет на Държавното обществено осигуряване, научи репортер на БНР.

Ако депутатите приемат друг вариант, той ще бъде изпълнен, но няма яснота кога може да се осъществи плащането.

Коментари

Новини Варна