IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:15 | 28 юни 2022
Обновен: 11:29 | 22 април 2024

Какво казаха партийните лидери след консултациите с Радев днес

Костадинов: Парламентът е изчерпан; ДБ са готови за диалогичност; ИТН: Ще подкрепим кабинет без Петков и Василев

По материала работи: Слав Велев
Какво казаха партийните лидери след консултациите с Радев днес

Днес президентът Румен Радев проведе консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент с представители на „Възраждане“, ДБ и ИТН.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че най-добрият вариант са предсрочни избори, тъй като парламентът не е тържище, на което да се купуват гласове, а подобно правителство ще бъде агония и обида за българския народ. Категорично сме за машинния вот, но с контрол на хартиените отрязъци, коментира Костадинов. Парламентът е изчерпан, морално импотентен, допълни той, цитиран от БНТ.

"Възраждане" ще работят за това да бъдат първа политическа сила и да управляват самостоятелно. Единственият коалиционен партньор е българският ни народ, допълни Костадинов.

Каза още, че няма да участват в разговори с никоя от партиите, която би получила третия мандат.

Обвини ПП, че протакат време, в конкретния случай това с консултациите не се получи, каза Костадинов.

Според него трябва да се предоговорят условията за членство в Европейския съюз, а ако това не се случи, да се проведе референдум за членството на страната в блока.

След консултациите при президента: "Демократична България" са готови за диалогичност

По-рано президентът Румен Радев проведе консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент с представители на "Демократична България".

След срещата Христо Иванов заяви, че са готови за диалогичност. "Винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скоби", каза той.

"Смятаме, че усилието за съставяне на управление с първия мандат е най-здравословното и сме заявили многократно, че ще подкрепим такова усилие. За нас е ясно, че такова управление трябва да бъде насочено към решаване на очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването на българската армия, изчистването на руското влияние от сектор Сигурност - приоритети, които смятаме за важни. Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и ще обсъдим", каза още той.

"За нас е ясно, че един следващ парламент не изглежда да е по-добър от гледна точка на възможностите да се търсят работещи уравнения. Така че ще обсъдим как си представя мандатоносителя възможните политически формули. Ние наша политическа формула не смятаме да предлагаме", каза Христо Иванов.

Обясни, че не са мандатоносители и нямат намерение да преговарят с депутати от ГЕРБ и ДПС. По думите му трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС трябва да са извън изпълнителната власт.

ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

Разговорите преминаха в конструктивен диалог, защото както знаете президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, каза Станислав Балабанов от ИТН след консултациите с президента преди връчване на мандат за нов кабинет.

За разлика от колеги, които винаги са искали да управляват еднолично, ние ще спазваме законовите процедури, каза той.

Дали ще дойде при тях третият мандат Балабанов заяви, че това е решение на президента.

До третия мандат има доста време, уточни Ива Митева и допълни: "При положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите".

Тошко Йорданов се обоснова защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС от януари за Северна Македония.

ИТН поискаха от президента да разсекрети разговорите от КСНС от януари за Северна Македония

"Знам какво говори министър-председателят. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата и то да бъде заложено вътре. Чисто теоретично един човек беше много против и дори чисто теоретично се скара с президента, ей така очи в очи“, допълни Йорданов.

На въпрос кой е бил този човек, Йорданов каза: "Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко".

Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев.

"Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време - една година", каза Тошко Йорданов.

Не отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях.

Ива Митева допълни, че правителството трябва да е експертно и да се намерят компетентни хора и хора с опит. Призова за диалог. "В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички", заключи тя.

Днес президентът ще разговаря още с представители на „Демократична България“ и „Възраждане“. Вчера на поканата на Радев се отзоваха от ГЕРБ и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджетът на държавата.

Коментари

Новини Варна