IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:00 | 2 юли 2022
Обновен: 14:55 | 22 април 2024

Не всички бензиностанции ще дават гориво с отстъпка, започват най-рано в края на идната седмица

Схемата е измислена в услуга на една-две големи вериги, жалват се малки търговци

По материала работи: Слав Велев
Не всички бензиностанции ще дават гориво с отстъпка, започват най-рано в края на идната седмица

Продажбата на гориво с отстъпката от 25 ст. за литър няма да е задължение за всяка бензиностанция.  Търговците сами ще избират дали да се включат в схемата, която е част от антикризисните мерки в актуализацията на държавния бюджет. 

Очаква се в началото на новата седмица гласуваната в четвъртък - 30 юни, актуализация на бюджета да бъде обнародвана в "Държавен вестник". След това в 3-дневен срок всички антикризисни мерки като намаление на ДДС и на акцизи, помощи и отстъпки (включително за горивата) да влязат в сила.

Още преди обнародването обаче фирмите от петролния бранш алармираха за куп подводни камъни, които затрудняват ползването на отстъпка от горивата и ще доведат до фалити на малки бензиностанции.

"Цялата схема е измислена така, че само една-две вериги бензиностанции, да се включат в нея, защото всички останали търговци няма да може да си го позволят", коментира за "Сега" Иван Кашилски, председател на Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива в България, т.нар. асоциация на малките играчи на петролния пазар. Той обясни, че процедурата предвижда търговците цял месец за своя сметка да правят отбива от продажбите към клиентите си и на следващия месец да си го прихващат от начисленото ДДС.

"Ако цял месец продаваш под себестойност, защото купуваш на едро по-скъпо гориво и го продаваш по-евтино, тогава няма да имаш ДДС, откъдето да прихващаш. Подобно нещо работи само за фирми с няколко други дейности. Ако пък се откажеш да влезеш в схемата с отстъпките, клиентите ти ще те напуснат. И в двата случая малките търговци са в неизгодно положение. Очаквам да изчезнат малките бензиностанции в малките населени места", коментира Кашилски.

Все пак търговците очакват указанията и на НАП как ще работи схемата. Шефът на НАП Румен Спецов увери тези дни, че НАП има готовност веднага да започне да администрира процеса.

По време на дебатите в НС народни представители също повдигнаха въпроса дали няма да се получи голямо забавяне на възстановяването на парите на търговците и това да ги остави без ликвидни средства за дълъг период от време. Финансовият министър в оставка Асен Василев увери, че възстановяването на парите ще става още на следващия месец.

ПОКУПКА С ТАЛОН ИЛИ И С ЛИЧНА КАРТА

Народното събрание гласува 25 стотинки отстъпка за всеки зареден литър бензин A95 (с код по KH 2710 12 45), дизел (с код по KH 2710 20 11) или пропан-бутан r (LPG) (с код KH 2711 12 11, 2711 12 94, 2711 12 97, 2711 13 97 u 2711 19 00), както и за всеки зареден килограм метан (c код по KH 2711 21 00 2711 11 00). Няма лимит на зарежданията - нито като брой на месец, нито като количество. Сметките показват, че зареждане на пълен резервоар от 50 л ще е на цена с около 12 лв. по-ниска. 

В новите законови текстове е описано, че клиентите ще купуват гориво с отстъпка след представяне на талона на колата на касата в бензиностанцията. Търговецът, от своя страна, ще издава разширен касов бон, в който се вписва регистрационният номер на МПС-то и се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

В същото време законът разрешава отстъпката да се ползва само от собственици на автомобили и от лица, които не са собственици, но са вписани в свидетелството за регистрация като ползватели. Т.е. за да докажеш, че си собственикът или ползвателят, трябва да покажеш и лична карта, но служителите на бензиностанцията не са оператори на лични данни.

ПРЕНАСТРОЙВАНЕ НА СОФТУЕРИ

Търговците на горива са обезпокоени също така дали ще успеят в срок да пренастроят софтуерите си да печатат новия вид фискални бонове. Тези касови бележки ще важат само за продажбите на горива с отстъпка.

Всяка бензиностанция е задължена да има договор с лицензирана фирма за поддръжка на електронната система за отчитане на продажбите. Сервизните фирми обаче изчакват да видят окончателните законови разпоредби, за да стартират работа. На този етап те избягват да коментират колко ще струва на търговците пренастройването на системите.

От Българската петролна и газова асоциация, където членуват големите фирми от бранша, увериха тези дни, че техните членове имат готовност да въведат отстъпката от 25 стотинки и чакат официално да се появи законът.

"Големите вериги бензиностанции няма проблем да се справят за два-три дни, при тях настройването става онлайн от чужбина. Проблемът е за малките бензиностанции - дали ще стигне времето. Все още не знаем какви разходи ще ни струва, но преди няколко години, когато променяхме касовите бележка, за да вкараме данни отделно за цената без данък и акциз, това струваше 300 лв. на апарат", казва Симо Симов, собственик на малък търговски обект.

Антикризисната мярка за компенсиране на част от разходите при зареждане на горива ще създаде и доста допълнителна работа за търговците. Те ще трябва да водят отделни отчети за разширените фискални бонове с отстъпки, както и всеки месец да съставят протокол за намаления ДДС за тези продажби. Предвидено е НАП да възстановява отбива от цената всеки месец за предходния месец, след подаване до 10-то число на справката-декларация по ДДС.

ОПАСНОСТ ОТ ЗЛОУПОТРЕБИ

Предвижда се отстъпката да се ползва до края на годината, като за целта в бюджета са предвидени 150 млн. лв. 

Злоупотреби може да доведат до много бързо изчерпване да предвидената от държавата помощ - за месец-два, предупредиха от бранша. "Липсата на лимит за ползване на отстъпката ще създаде възможност да се зареждат лични автомобили на различни бензиностанции, а впоследствие горивото да се прехвърля във фирмени превозни средства. Това ще създаде и нелоялна конкуренция сред бизнеса", коментира търговецът на горива Симо Симов.

От Асоциацията на малките вносители и търговци на горива съжаляват, че правителството не е предложило по-ефективния вариант за подпомагане на населението в условията на висока инфлация, какъвто прилага Гърция - да се преведат целеви помощи за гориво - 90 евро месечно, по личните сметки на потребителите.

Коментари

Новини Варна