IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:30 | 5 юли 2022
Обновен: 14:31 | 28 април 2024

„Държавен вестник“ излезе! По-евтин бензин от събота, но не навсякъде

Чака се и поевтиняване на хляба

По материала работи: Слав Велев
„Държавен вестник“ излезе! По-евтин бензин от събота, но не навсякъде

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Отпадането на ДДС на хляба и отстъпката за горивата вече са законни, както и по-ниският косвен данък за топлоенергията. Това става възможно след публикуването в днешния брой на „Държавен вестник“ на актуализациите на държавния бюджет, с което в сила влиза нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното, както и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Тя обаче ще може да бъде ползвана в края на седмицата и ще бъде по желание на всяка отделна бензиностанция. Големите вериги бензиностанции заявиха готовност, че ще предлагат тази отстъпка за клиентите си, като при зареждане с отстъпка трябва да се покаже малкия талон на колата, а отстъпката се приспада автоматично.

Тепърва топлофикациите и доставчиците на природен газ за битовите потребители ще трябва да изчислят и цената за юли, като от 1 юли до вчера включително начислят стария във фактурите за месеца стария ДДС от 20%, а от днес нататък - новият от само 9%. Това обаче няма да промени особено нещата, защото поскъпването на топлоенергията за следващия регулаторен период е огромно. За София то е почти цели 40 на сто.

В „Държавен вестник“ е публикувана и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Коментари

Новини Варна