IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:00 | 18 юли 2022
Обновен: 08:50 | 29 март 2024

Два неуспеха, третият опит – мандатът от Радев в червени ръце

Президентът посреща БСП в 17 ч. на "Дондуков 2"

По материала работи: Слав Велев
Два неуспеха, третият опит – мандатът от Радев в червени ръце

След два неуспешни опита за съставяне на правителство, процедурата по Конституция се “забързва”. Този път при президента Румен Радев трябва да отиде не Корнелия Нинова, а Георги Свиленски, който е председател на ПГ на БСП в 47-ото Народно събрание.

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на “БСП за България” утре от 17.00 часа. Съобщението от президентството бе разпратено до медиите в късния следобед днес.

Радев ще връчи мандата между три предварително обявени събития - Национална кръгла маса за иновациите, честването на 185 години от рождението на Васил Левски и приемане на почетния строй на представителни части на Българската армия пред паметника на Апостола на свободата.

В петък държавният глава проведе консултации с всички парламентарни партии, за да реши на кого да връчи третия мандат, а равносметката бе, че формациите от управляващата коалиция са готови да направят още един опит за кабинет. Но посочиха и червените линии, които ги разделят.

Пред БСП, ПП, ДБ и ИТН стои въпросът и дали следващо правителство да е политическо, или експертно. “За да се справим с всичко това, ни трябва не просто сделка за ново правителство, а управление с хоризонт напред”, каза Румен Радев, очертавайки кризите пред страната с доставките и цените на газа за зимата и инфлацията.

“За нас основата трябва да е програмата, която изготвихме преди седмици с ПП и ДБ. Премиерът трябва да е от ПП. Предпочитаме политически прeд експертен кабинет, защото трябва някой да носи политическа отговорност”, каза в президентството лидерът на БСП Корнелия Нинова. В понеделник при Румен Радев обаче ще трябва да отиде Георги Свиленски, тъй като той е председател на ПГ на БСП, пише "Труд".

“Президентът Румен Радев може да поиска име на евентуален министър-председател при връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство”, коментираха пред “Труд” конституционалисти, които дадоха пример с текста от основния закон. Според член 99, ал 3 от Конституцията, “президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател”.

Юристи предупредиха, че след два неуспешни опита за съставяне на правителство, процедурата по Конституция се “забързва” според мотивите на тълкувателно решение №20 от 1992 година на Конституционния съд. В него се казва, че “за разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка, може да се окаже прекомерно дълъг”. В същото време отново в тълкувателното решение №20 от 1992 г. се отбелязва, че особеността на процедурата в частта ѝ с третия мандат, който президентът връчва на някоя от следващите парламентарни групи - в случая извън ПП и ГЕРБ - “на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател”. Тук отново конституционните съдии са тълкували и сроковете, дори и с възможността парламентарната група да проведе политически консултации: “ал. 3 на чл. 99 от Конституцията дава отговор на още един въпрос: дали кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи състав на правителството. Съгласно изричното разпореждане на Конституцията, в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи на президента състав на Министерския съвет”.

Единственият изход от кризата е спешни предсрочни избори, подчерта Десислава Атанасова.

Няма управленска формула, която да се сформира в 47 НС с мнозинство, което да бъде стабилно. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред БНР. “Доскорошната коалиция също не иска да състави правителство. Всички разделителни линии, които поставят, говорят точно за това. Заради тежката ситуация в страната те ще опитат по неясен начин да се измъкнат от бъдещо управление в рамките на този парламент”, посочи Атанасова. По думите и и четирите формации ПП, БСП, ДБ и ИТН искат да оставят цялата отговорност на президента Румен Радев и на неговото служебно правителство.

“Очаква се тежка зима предвид сериозната геополитическа ситуация, очакваната нова ковид вълна, рекордната инфлация и влошената прогноза на БНБ. Това са предизвикателства, които и правителството в оставка разбира. Считам, че те имат възможност за бъдещи разговори, но изкуствено чертаят червени линии, така че да не управляват”, каза още Десислава Атанасова.

“България има спешна нужда от предсрочни парламентарни избори и стабилност. На България є трябва правителство, което може да взема трудни решения. Трябват хора, които вече са доказали, че могат да се справят с кризи”, заключи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Коментари

Новини Варна