IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:15 | 22 юли 2022
Обновен: 18:11 | 18 април 2024

Кръв дари, пари – прибери! Ваучер за 41,70 лв. и 35 лева за транспорт

Това решиха депутатите на първо четене в Комисията по здравеопазване в парламента

По материала работи: Слав Велев
Кръв дари, пари – прибери! Ваучер за 41,70 лв. и 35 лева за транспорт

Ваучер за 41,70 лв. и 35 лв. за транспорт да получава всеки кръводарител, след като дари кръв, приеха депутатите на първо четене в Комисията по здравеопазване в парламента вчера. 7 гласуваха "за", никой не беше "против", 2 се "въздържаха", предаде "24 часа".

Финансовият стимул е част от промените в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, които управляващите внесоха в парламента. Досега кръводаряването в България е безплатно.

В проекта освен новия стимул има промени в парите за храна и разходи. Увеличени са тези за храна и напитки и така вместо за 8 лв. донорите ще получават ядене за 15 лв. 35, а не 5 лв., както досега, ще се дават за транспортни разходи до кръвния център. Идеята на управляващите, освен да поощрят кръводаряването, е да прекратят нелегалната търговия с кръв. Ситуацията с кръводаряването е крайно критична. Близките на всеки пациент преди операция се изпращат за две банки кръв. Ежечасна практика е мургавите ни приятели да дават кръв за 200,300 лв., коментира Ивайло Христов от ИТН. Няма да решим проблема, но поне малко ще го облекчим. Няма как да осигурим по друг начин кръв поне за спешните състояния. При катастрофи ситуацията е трагична, нещата опират до това да плащаме и да имаме или да не плащаме, но да нямаме кръв, каза още той. 160 хил е общият брой на кръводарителите, заяви проф. Георги Михайлов от БСП. Търсили сме всички добри практики в ЕС. Проблемът е сериозен, дайте възможност да се притисне черната търговия с кръв!, призова депутатите той.

От здравното министерство подкрепиха законопроекта, но изразиха притеснение за какво ще бъде ползван ваучерът. Липсва конкретика и създава притеснение за какви стоки и услуги ще се ползва ваучерът, каза зам. здравният министър Петър Грибнев. Михайлов по-късно отговори, че той ще се ползва за храни и напитки. Да се замислим върху думите безвъзмездност, пък апелира депутатът от Демократична България д-р Александър Симидчиев. Според него и сега не може да се говори за пълна безвъзмездност - получаването на отпуск е възмездяване, даде пример той. Симидчиев обясни още, че според него проблемът е с информираността, а не с овъзмездяването. "Когато по медиите излезе новина за родилка в нужда, много хора отиват да даряват", коментира той. В законопроекта е предвидено още да се създаде Национална система за ранен контрол и превенция на здравето (NAT), финансирана от здравното министерство.

С NAT технологията вероятността човек да се зарази с инфекция, след като му е дарена кръв, е сведена до минимум. Освен това, ако има инфекция, периодът за откриването ѝ е скъсен от 3 до 5 дни.

Коментари

Новини Варна