IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:45 | 22 юли 2022
Обновен: 21:47 | 28 март 2024

Война е! Боеприпас стресна плажуващи между Поморие и Ахелой (СНИМКИ)

Шефът на ВМС: Миноподобният обект на плажа е двигател за ракета "Панцир-2"

По материала работи: Слав Велев
Война е! Боеприпас стресна плажуващи между Поморие и Ахелой (СНИМКИ)

Снимки: Фейсбук/Ines Zheleva

Военен боеприпас изплува на плажа между Поморие и Ахелой вчера в късния следобед, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Сигналът е подаден на тел. 112 в късния следобед от летовници, които го забелязали на пясъка пред хотел "Wave".

На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета, посочи адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, който е паднал в морето, поясни той. Военните са реагирали на над 30 подобни случая, само един от тях, е бил с взривно вещество и е унищожен.

На 30 юни морска мина, приведена в бойно положение, бе открита и обезвредена в Черно Море край Камчия. Тя е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.

На 12 юли втора морска мина, но от Първата световна война, бе открита в Черно море и взривена от екип на Военноморските сили на България. Сигналът за открития боеприпас в Созополския залив край остров Кирик бе подаден от областния управител на Бургас.

Кирил Михайлов уточни, че тези обекти са резултат от военните действия, които се водят на територията на Украйна. До този момент сме намирали два такива обекта, както и няколко различни модификации на подобни стартови двигатели от други ракети. Те не представляват опасност, нямат взривно вещество, добави адмирал Михайлов.

Той заяви, че досега са извършени проверки по 30 сигнала в Черно море.

"За щастие само един от тях беше истински. Това обаче не намалява опасността от мини в Черно море, тъй като такива са използвани и при лошо време и има опасност някои от тях да се скъсат от помпената верига, но не бих казал, че има опасност за хората, които плажуват на брега", посочи Михайлов, цитиран от "ДИР.bg".

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че се прави всичко възможно да се осигури нормалната икономическа и туристическа дейност в пределите на нашите териториални води и икономическата ни зона.

Днес министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контрадмирал Кирил Михайлов гледаха операции от Националното военноморско учение "Бриз 2022" от борда на фрегатата "Верни", която е от състава на Военноморските сили на Република България.

Единайсет са държавите участници в Националното военноморско учение - България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Военноморското командване на НАТО. В учението участват 24 бойни и спомагателни кораба и катери, 5 самолета, 4 вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на единайсетте държави.

Учението се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО.

Ученията "Бриз" са запазена марка на военноморските сили на България. Те започват през 1993 година и се провеждат като национални военноморски учения с международно участие. Учението "Бриз 2022" е двайсет и шесто поред издание, което се провежда по изцяло фиктивен геополитечски сценарий.

Тази година българските военноморски сили участват с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, три вертолета, тим за морски специални операции, водолазна група взривчици.

Коментари

Новини Варна