IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
12:00 | 4 юни 2022
Обновен: 04:56 | 25 април 2024

Путин призова Украйна да разминира пристанищата

Няма да ви атакуваме по море, обеща президентът на Русия

По материала работи: Слав Велев
Путин призова Украйна да разминира пристанищата

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма проблемът с износа на зърно от Украйна. Той призова властите в Киев да разминират контролираните от тях пристанища и увери, че Русия няма да се възползва от ситуацията, за да атакува Украйна по море.

В интервю за предаването “Москва, Кремъл, Путин” по телевизия “Русия 1” руският президент нарече обвиненията срещу страната му за продоволствената криза “опит проблемът да бъде прехвърлен от болната глава на здравата”, предаде БНР.

„Неблагоприятната ситуация на световния продоволствен пазар започна да възниква не вчера и даже не след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и в Украйна. Тя започна да възниква още през февруари 2020 г. в процеса на борбата с последиците от пандемията от коронавирусната инфекция.“

Владимир Путин обвърза продоволствения проблем с вливането на големи парични маси в американската икономика като средство за борба с кризата.

Путин коментира и поскъпването на енергията в Европа. Според него то е резултат от недалновидната политика на Европейската комисия в тази сфера: ускорен преход към зелена енергия и отказ от дългосрочните договори за доставка на руски природен газ.

Коментари

Новини Варна