IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
16:10 | 13 май 2022
Обновен: 18:53 | 19 април 2024

25 000$ струвал самолета за прибирането на моряците от „Царевна“

Останалите от екипажа стоят и чакат да видят кога самият кораб ще може да се придвижи от до България

По материала работи: Слав Велев
25 000$ струвал самолета за прибирането на моряците от „Царевна“

Снимка: Летище Варна

25 000 щатски долара за сметка на бюджета на Министерски съвет са похарчени за правителствения самолет, който доведе 15-те моряци от кораба „Царевна“. Това обяви в парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпроса на варненския депутат от ГЕРБ/СДС Славена Точева. 

„За останалите от екипажа – те стоят и чакат да видят кога самият кораб ще може да се придвижи от пристанището до България. В момента те имат избора да напуснат кораба, те не са заложници на кораба, даже в момента им се носи храна от хора на пристанището. Предпочитат да стоят, защото, както знаете, ако капитанът напусне, всеки може да превземе кораба“, отговори Петков на питане от страна на Точева за съдбата на останалите петима моряци  на борда на „Царевна”.

На въпроса на народния представител коя българска служба е била ангажирана с евакуацията на моряците, той посочи, че цялата операция се е координирала от военно разузнаване и за повече детайли  може да бъде извикан генерал Венев, но на закрито заседание на парламента.

От ГЕРБ припомниха че 17 април в БНТ заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов опроверга категорично информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба “Царевна“.

Коментари

Новини Варна