IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:15 | 30 юли 2022
Обновен: 12:10 | 28 март 2024

Кемпери и каравани окупираха незаконно плаж (ВИДЕО)

Част от тях са поставени директно върху дюните

По материала работи: Слав Велев
Кемпери и каравани окупираха незаконно плаж (ВИДЕО)

Кадър: Bulgaria ON AIR

Кемпери и каравани са превзели т.нар. Шофьорски плаж до защитената местност "Алепу" край Созопол. Част от тях са поставени директно върху дюните, необезпокоявани от никого. В същото време екоинспекция в Бургас спря строителството на еко къмпинг заради липса на оценка на въздействието върху околната среда за изграждането му.

На Шофьорския плаж младежи са си направили импровизиран бивак директно върху дюните. Информационна табела обаче, която да обозначи, че там има защитени природни местообитания, продължава да липсва.

Мъжете признават, че не се притесняват, че палатките са върху дюни.

"На пясъка има паркирани дори бусове и коли", сподели един от тях.

В същото време е стопиран проект за изграждане на еко къмпинг в местността.

"Проектът продължава да е спрян, но за сметка на това бива разрушаван доста успешно от къмпингуващите, вратите са изкъртени. Отзад, където ни беше наложен ПАМ, че оградата е навлязла в дюни, има коли паркирани от една седмица", сподели представителят на на инвеститорите на еко къмпинга Димитър Димитров.

Инвеститорите са подавали многократно сигнали до екоинспекцията в Бургас, че се поставят палатки дори върху поставените дървени скари, но досега проверка не е извършена. 

Кристос от Франция всеки ден прави сутрешния си крос край "шофьорския плаж". Казва, че трябва да има и места за диво къмпингуване, и еко къмпинги.

"И за двете неща съм. От една страна шофьорите идват, защото не искат нещо, което не е уредено преди това, а от друга страна е хубаво да има еко къмпинг, защото когато има деца, е добре да има по-голяма хигиена", коментира Кристос.

От община Созопол са категорични, че за поставените дървени скари за изграждането на еко къмпинга не се изисква специално разрешение, няма и подадени официални сигнали за изграждането му.

"За мен е важно да се спазва законът, ако еко къмпигът е в нарушени на закона, не трябва да го има, ако еко къмпингът е в нормите на закона, защо да го няма", попита кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Коментари

Новини Варна