IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
12:15 | 3 август 2022
Обновен: 11:04 | 28 март 2024

Иван Иванов: "Булгаргаз" ни продавал руски газ с 20 евро по-скъпо чрез посредник

Новият-стар председател на КЕВР с тежки обвинения към "Промяната"

По материала работи: Слав Велев
Иван Иванов: "Булгаргаз" ни продавал руски газ с 20 евро по-скъпо чрез посредник

Председателят на КЕВР Иван Иванов/Кадър: БНТ

Връщането ми в КЕВР беше неочаквано за мен и се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на екипа на управляващите, които допуснаха груба грешка тъй като по време на висяща процедура за избор на председател промениха закона за енергетиката. Това заяви в "Денят започва" председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде БНТ.

"Заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР", категоричен бе той.

Енергетиката както у нас, така и в ЕС изпитва изключителни трудности и доминиращият факт е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. КЕВР е само една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а специално към природния газ има ограничени правомощия, защото не определя, а единствено утвърждава цените. От думите на председателя на КЕВР стана ясно, че регулаторът вероятно ще утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на газа за август.

"При цена от почти 300 лв./MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи", каза той.

Иванов съобщи, че "Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

"Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, - има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да се препродава на "Булгаргаз", което силно повиши цената у нас."

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - почти 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация."

Цените на тока за бита ще останат на сегашните си нива до 30 юни другата година. Хората трябва да са спокойни за цените на електроенергията, тъй като България не само произвежда ток, но и е един от най-големите износители в региона, заяви Иван Иванов. За бизнеса обаче цената на борсата е с рекордни нива.

"Само преди седмица цената беше 912 лв./MWh, за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие. В момент, когато се изпитва недостиг на енергоресурси, с тази компенсация до голяма степен бизнесът е демотивиран да търси решение за енегийнта ефективост, защото знае, че ще бъде компенсиран", уточни председателят на КЕВР.

По дмите му трябва да има справедливо разпределение на компенсациите за ток за бизнеса.

Петков: Служебното правителство трябва да осигури инфраструктурата за доставките на газ от 7-те карго кораба

В КЕВР още не са получени документи за договорените 7 карго кораба с втечнен газ от правителството на Кирил Петков, каза Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още днес ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката, тъй като проблемът с газа е най-важният въпрос.

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО

Коментари

Новини Варна