IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:15 | 5 август 2022
Обновен: 14:00 | 19 април 2024

Тол система в транс! По-високи такси за транзит, ниски за нашите фирми

Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България, заяви служебният вицепремиер

По материала работи: Слав Велев
Тол система в транс! По-високи такси за транзит, ниски за нашите фирми

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев/Снимка: МС

Промени в тол системата са били обсъдени по време на срещата между служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и представители на браншови организации в областта на автомобилните превози на пътници и товари. Алексиев определи тол системата като "неадекватна и недобре структурирана".

“Можем да доведем до по-високо таксуване на транзитния трафик през България и по-облекчени тарифи за родните превозвачи”, предложи транспортният министър. “Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради големия и дълъг престой на камиони и тирове. Всичко това се отразява на крайния потребител”, поясни той, цитиран от "24 часа".

На срещата бяха обсъдени актуални въпроси и ефективни решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност. Целта на разговорите беше предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози за гарантиране на икономическата стабилност на страната.

“Смятам, че транспортът беше неглижиран и затова създаде много високи разходи. Те директно се отразяват върху всяка една суровина, стока и услуга. Затова задължително търсим стопиране на инфлацията на транспортните разходи и тяхното понижение”, каза министърът.

Христо Алексиев посочи, че на срещата са обсъдени актуални въпроси и възможните решения за стабилизиране на сектора, както и възможностите за намаляване цените на горивата и подобряване на транспортната свързаност в страната. Предприемането на спешни мерки за постигане на устойчивост в сектора на автомобилните превози е една от важните стъпки за гарантиране на икономическата стабилност на страната, стана ясно от думите на транспортния министър.

След срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев потвърди, че диалогът между бранша и държавните институции е подобрен. През последните месеци бяхме неглижирани и хвърлени настрани, въпреки че обяснявахме, че автомобилният транспорт е генератор на инфлационни процеси, ако не бъдат решени проблемите, посочи той. Арабаджиев допълни, че от сектора ще дадат свои предложения, свързани с цените на тол системата.

 

Коментари

Новини Варна