IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:00 | 9 септември 2022
Обновен: 09:07 | 29 март 2024

Случайно ли Митрофанова бе зад Румен Радев? Скандалът на Съединението

За пореден път руският посланик се оказва в центъра на скандал у нас

По материала работи: Слав Велев
Случайно ли Митрофанова бе зад Румен Радев? Скандалът на Съединението

Кадър: Bulgaria ON AIR

Присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на честванията на 137-ата годишнина от Съединението на България, в Пловдив, предизвика вълна от негативни реакции. Много от недоволните задават въпроса защо България не взима пример от повечето европейски държави, които разредиха официалните срещи с представители на Кремъл, след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Bulgaria ON AIR.

За пореден път руският посланик Елеонора Митрофанова се оказва в центъра на скандал у нас.

"Докато празнуват нещо, за което те са били против още тогава и до ден днешен са, убиват десетки хиляди украинци, разрушават градове, изнасилват, водят към геноцид, ние каним руския посланик на тържество. Целият Европейски съюз не го прави, но България го прави. Защо", попита депутатът в 45-ото НС Николай Хаджигенов.

"Когато някой ни казва "Честит празник" е добре да възприемаме поздравленията. Не да сме злопаметни. Аз лично благодаря на тези, в това число и на посланик Митрофанова, които ни честитиха празника и не забравям тези, за които този празник не съществува десетилетия наред", коментира лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

До посланик Митрофанова е именно той. Точка на спекулациите кой е поканил представителя на руската мисия на честванията сложиха от община Пловдив.

"По повод 6 септември 2022 г. протоколът в община Пловдив изпрати месец по-рано покани до представителите на всички държави от дипломатическия корпус. Това е дългогодишна практика", заявиха от общината.

Те общината твърдят, че Митрофанова е попаднала случайно точно зад държавния глава на подиума с официални лица. Но съвпадението отново отвори темата зависима ли е България от "Великите сили".

"Да мразиш Русия е за някои е професия, за някои е въпрос на доходи. Да обичаш България е въпрос на национална принадлежност. Ако Русия плаща на някого, на този някой мястото му е зад решетките. Както зад решетките има място и този, които взима пари от САЩ и въобще от чужда държава, за да обслужва чужди интереси", поясни Румен Петков.

"Може би гражданите отново трябва да се върнем към яйцата и към доматите. Сигурен съм, че съветският посланик повече няма да се яви на такива срамни събития, след като официалните власти не разбират от дума. Между другото, доматите не правят разлика между съветски посланик и президент", допълни Хаджигенов.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Коментари

Новини Варна