IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:45 | 29 септември 2022
Обновен: 23:09 | 23 април 2024

Разби се наш бомбардировач Су-25, парашутът на пилота не се отворил. Жив е!

Самолетът е ремонтиран в Беларус, започва проверка

По материала работи: Слав Велев
Разби се наш бомбардировач Су-25, парашутът на пилота не се отворил. Жив е!

Пейо Дончев

Инцидент със самолет на полигона в Безмер. Наложило се е пилотът да катапултира, но парашутът му не се отворил. Инцидентът е станал около 14:30 ч. Бобмардировач Су-25 е загубил контрол и се е разбил. 

Пилотът е в добро състояние, контактен е, съобщиха от Министерството на отбраната. Той се намира в района на командно-диспечерския пункт на авиобазата, оказана му е първа медицинска помощ. Предприети са незабавни действия за транспортирането му до лечебно заведение, добавиха от ведомството.

Полковник с изключително много полети зад гърба си и един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация е катапултиралия на авиобаза Безмер, предаде бТВ. Според информацията става дума за полковник Пейо Дончев.  

Полковник Дончев е бил част от командния състав на авиобаза Безмер като началник щаб. Той е организирал и ръководил много учения с международно участие. Асът е бил час от Командването на Военно-въздушните сили на България.  

През 2021 г. поема поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции на НАТО.   

В програмата влизат четири източноевропейски страни България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на силите за специални операции.  

Су-25 е едноместен щурмовик с два двигателя, създаден в Съветския съюз. Самолетът е предназначен за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. Страната ни има 14 броя от самолетите. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Министърът на отбраната Димитър Стоянов назначи комисия, която ще трябва да провери обстоятелствата, довели до инцидента.

Коментари

Новини Варна