IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:00 | 29 септември 2022
Обновен: 10:40 | 19 април 2024

Министърът на отбраната успокоява: Преки заплахи за България няма

Намерена е черната кутия на разбилия се военен самолет Су-25

По материала работи: Слав Велев
Министърът на отбраната успокоява: Преки заплахи за България няма

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната/Кадър: БНТ

"Рискове за националната сигурност винаги има, те са потенциални, преки заплахи за националната сигурност няма. Няма промяна на ситуацията в Черно море, не са затворени линиите на комуникация. Единственият риск са мините", заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната, цитиран от БНТ. Съветът по сигурността към министър-председателя се събира в Министерския съвет, за да обсъди евентуални последици за страната от войната в Украйна и след референдумите там.

По думите на Димитър Стоянов мерките и задачите ще бъдат определени на самия съвет.

"Не считам, че на този етап трябва да се правят промени на предприетите мерки. В програмата на съвета не е предвидено обсъждане на следващия пакет от санкции на Европейския съюз към Русия", допълни министърът на отбраната.

Според него няма проблеми на пистата в Безмер. По-рано бе намерена черната кутия на разбилия се военен самолет Су-25.

Данните тепърва ще се разчитат. Черната кутия е намерена в част от опашката на самолета, която е останала запазена и не е изгоряла. Намерена е и част от крилото на самолета.

Тече повторен оглед на мястото на произшествието. Провеждат се разпити. Иззета е цялата документация относно тренировъчния полет.

"При допълнителния оглед, който се извършва в момента, ще бъде свалена и иззета черната кутия на самолета. Версиите са - техническа неизправност, пилотска грешка или други непредвидени обстоятелства, които тепърва ще бъдат установявани", заяви пред БНТ полк. Христо Тинев, военен прокурор на Сливен.

Състоянието на полковник Пейо Дончев, който катапултира малко преди приземяване, е стабилно, без опасност за живота.

Той е под наблюдение във ВМА. Ако лекарите разрешат, днес той ще може да бъде разпитан.

Вчера военен самолет Су-25 претърпя инцидент край авиобаза "Безмер". Около 14.00 часа при заход за кацане пилотът катапултира. На мястото на инцидента е възникнал пожар, самолетът е изгорял напълно.

Самолетът Су-25 е бил ремонтиран преди две години в Беларус.

Срокът за приключване на досъдебното производство, образувано по неотложност, е два месеца, с възможност за удължаване с още два месеца.

Коментари

Новини Варна