IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:45 | 11 октомври 2022
Обновен: 16:31 | 19 април 2024

Зайкова за "скромните" депутатски заплати: За малко са, нека да захлебят!

Председателят на парламента ще получава близо 8 бона

По материала работи: Слав Велев
Зайкова за "скромните" депутатски заплати: За малко са, нека да захлебят!

Кадър: Bulgaria ON AIR

Новите депутати ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от народните представители в предишния парламент. Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието. Така основната заплата на народните представители става 5145 лева. 

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева.

Председателят на парламента пък, по правило, взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева. 

Увеличава се и заплатата на президента - основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Обикновено възнагражденията в обществения сектор се движат със стрелка нагоре 4 пъти годишно, което увеличава и депутатските заплати. Според Мика Зайкова за времето, в което депутатите няма да направят правителство, ще вземат около 40 хиляди лева на фона на ниските заплати на обикновените хора, предаде Bulgaria ON AIR.

"Направо ужасно, като имаш предвид, че 75%от българите не могат да си плащат сметките. Едва ли болшинството ще си намали паричките и честно да кажа - не вярвам, защото те знаят, че са за малко и идват нови избори. Те все пак трябва да захлебят нещо и това не са парите, които слагат в сметките си, защото това са им парите за харчалък", коментира бившият председател на НС Мика Зайкова. 

Бившият депутат проф. Минчо Христов вече е гласувал в Народното събрание именно за намаляване на възнагражденията на депутатите. Надява се, че в 48-ото НС това ще стане факт.

"Това е безобразие спрямо останалите български граждани. Предполага се, че депутатът е народен представител и той трябва да представлява интересите на народа. И вместо да предлагат увеличение на мизерните пенсии, необлагаем минимум от 1000 лв. поне, депутатите гледат безучастно как заплатата им расте", заяви проф. Минчо Христов. 

Българските граждани смятат, че заплатите на депутатите може да не се променят, ако има резултати от добре свършена работа. 

"Нямам нищо против тези 5 хиляди лева да ги взимат, стига да работят, а не да се карат", "Да не се задавят мисля и да мислят за хората, които са ги избрали там да работят", "От тях зависи, може би, ако съм на тяхно място, и аз ще си определя голяма заплата", коментират обикновените хора. 

Заплатите за депутатите от 48-ото Народно събрание са ясни, но не и времето, за което новите народни представители ще ги получават.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Коментари

Новини Варна