IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:15 | 19 октомври 2022
Обновен: 22:03 | 27 март 2024

ДПС: Да седнем на масата за преговори

Зимата ще ни донесе още повече кризи. Отговорността е на всички, подчерта Мустафа Карадайъ

По материала работи: Слав Велев
ДПС: Да седнем на масата за преговори

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС/Снимка: БГНЕС

"Както винаги след избори, днес е време за анализи равносметки, планове и стратегиите. Изборите за пореден път предизвикаха сходна конструкция на парламента като народът никого не овласти да състави еднопартийно правителство. Дори първите две парламентарни групи не правят мнозинство. Народът доказа, че е мъдър и предпостави диалог, съгласие, обединение, съединение. За пореден път се видя, че уроците не са научени, поуките не са извлечени." Това каза в речта си на трибуната на Народното събрание Мустафа Карадайъ от ДПС.

По думите му, отново политиците не успяха да обяснят на хората какви политики предлагат, какви са решенията  им за кризите, бедността, за общите проблеми на хората, а водеха кампания на омраза и разделение.

"Не се пое път към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основният белег на управляващите в последното десетилетие", допълни той.

Според него, липсата на диалог между институциите, в обществото, е сигурно условие за кризи и разпад и допълни: "И може би това не е само проблем на политици и партии, а въпрос с препратка към съвременната криза в общуването въобще.

По думите му, основната задача на всички политици и държавни институции е да бъдат решени проблема с липсата на диалог, за да се отговори на предизвикателствата, които стоят пред партиите. "Отговорността е на всички. - подчерта той и допълни, че е лесно да се каже,  че избирателите са ти отредили място на опозицията, но това е безотговорно.

"Избирателите са ни избрали за да представляваме интересите им, да решаваме проблемите им, да решаваме кризите и очакват от нас да положим всички усилия, зимата да не ни донесе още повече кризи в условия на растяща бедност, цени, студ, мрак и неясно утре.", уточни той.

По думите му, от ДПС са честни пред себе си, избирателите и обществото, защото са открити в поставянето на проблеми. "Готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно. Това е условие политиците да намират верните решения чрез компромисите, които са задължителни. Диалогът и ефективното общуване са рецепта за здравословни отношения в обществото и път към  сигурност.", каза Карадайъ.

Според него, ако политиците и партиите не си дадат сметка за опасностите пред страната и не направят необходимото за диалог, рискуват не само електоралната си тежест на следващите избори, а бъдещето на държавата.

"Днешният ден е прекалено изпълнен с кризи предизвикателства за да губим време с лозунги.", категоричен бе лидерът на ДПС.

Той поиска правителство с ясно разписана програма с конкретни срокове с подкрепата на всички отговорни партии. Това, по думите му, е път към успеха.

"Историческият подем и растеж минават през смирение, примирение, помирение и диалог днес. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно.", каза още Карадайъ.

От ДПС вярват, че България трябва да продължи своето евроатлантическо развитие и страната да е част от този процес. "Трябва да заявим, че нямаме друга алтернатива. Членове сме на НАТО и ЕС."

Пътят е ясен, да седнем на масата на преговорите.

Лесно е да кажеш, че с някои никога няма да говориш и да работиш. Лесно е да рисуваш в черно образа на опонента.

Политиката е отговорност, изпитание, избори, които да правим в името на хората, на народа и държавата.

Избрани сме от народа и трябва да направим всичко възможно за съставяне на редовен кабинет с ясни приоритети. Без реваншизъм, омраза и противопоставяне и разделение.

Зимата е на прага ни и се очертава да е гладна, студена и тъмна. Не можем да причиним това на народа, от чието име сме част на най-висшия орган на държавата. Той подчерта, че са готови на диалог с всички.

Той призова Радев да изпълни функцията на обединител на нацията и да проведе консултации  като търси възможности за формиране на парламентарно мнозинство, годно да излъчи стабилно правителство в този важен момент за бъдещето на народа и държавата.

Коментари

Новини Варна