IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
11:30 | 20 октомври 2022
Обновен: 17:49 | 23 април 2024

ГЕРБ са склонни да оттеглят Росен Желязкови да подкрепят компромисна фигура

Христо Иванов иска "служебен" председател на НС. "Промяната" кани Борисов и останалите лидери на спешни разговори

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ са склонни да оттеглят Росен Желязкови да подкрепят компромисна фигура

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В ГЕРБ са готови да оттеглят кандидата си за председател на Народното събрание,Росен Желязков, и да застанат зад една консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от мнозинството. Това обяви преди втория председателски съвет председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от БНР.

Това обаче щяло да бъде решение "в краен случай".

Христо Иванов с ново предложение - депутатите да изберат нещо като служебен председател на Народното събрание.

"В тази патовата ситуация всички трябва да си оттеглят кандидатурите и да търсим вариант, който да не е политически. Да имаме кандидат, който да бъде подкрепен от 240 депутати - служебна фигура, а не политическа. Ще търсим такава формула", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Той подчерта очевидното - политическата логика не може да роди мнозинство, което да излъчи председател.

"Идеята е да се излъчи председател, който е по формула, както тази, която дава Конституцията - за най-стария. Може да е най-мъдрият, най-опитният, най-младият... Потенциално всеки може да бъде в тази роля", посочи Христо Иванов. 

"Продължаваме промяната" кани лидерите на политическите партии в парламента за преговори, които да се проведат онлайн. 

"Спънаха се в конституционните изисквания за 50% + 1 подкрепа за председател на НС. Кризата наистина е безпрецедентна, ние знаем, че е много трудно да се излезе от такава криза. Каним лидерите на публични консултации, които да се излъчват онлайн, за да решим конституционната криза заедно", заяви съпредседателят на партията Асен Василев.

Поканата е за 12 часа в зала "Запад".

"Ако Бойко Борисов реши да присъства - да заповяда. Не можем да си играем на различни формати. България има проблеми за решаване, призоваваме всички лидери да участват в разговорите", допълни Кирил Петков. 

Втората политическа сила няма какво повече да отстъпва, освен изтеглянето на кандидата си, което го направиха.

"Ние вече отстъпихме. Ние не предполагаме решение. Това, което може да доведе до решение, е започването на открит процес пред очите на цялото общество. Стъпка, която да започне да отпушва блокажа в тази ситуация", добави Асен Василев.

Коментари

Новини Варна