IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:45 | 31 октомври 2022
Обновен: 14:48 | 25 април 2024

Отбелязваме Международния ден на Черно море на 31 октомври

Институтът по океанология посреща гости с ден на отворените врати днес

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Международния ден на Черно море на 31 октомври

Международният ден на Черно море 31 октомври 2022 г. отбелязва двайсет и шестата годишнина от подписването на Стратегическия план за възстановяване и опазване НА Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона. Отбелязването на Деня цели да обърне общественото внимание към проблемите на морето и начините за неговото опазване.

Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.

Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Две десетилетия след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Във връзка с Международния ден на Черно море по традиция Басейнова Дирекция „Черноморски район“(БДЧР) ще отвори врати за обществеността.

На 1 ноември /вторник/ от 10.00 часа до 14.00 часа, гражданите ще имат възможност да разговарят с експерти по въпроси свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с мерките по опазване на акваторията, залегнали в Плана за управление на речните басейни.

На 31.10.2022 г. от 11 часа експерти от БДЧР, Института по Океанология(ИО-БАН), Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна и Регионална лаборатория - Варна ще се включат в почистване от морски отпадъци на плаж „Аспарухово“.

Събитието ще продължи с мултимедийни презентации на лектори от БДЧР и ИО-БАН пред участници в почистването.

За пореден път децата от ЦДГ №3 „Звездичка“ ще отбележат деня на морето. Ще се проведе интерактивен педагогически урок на тема „Децата се грижат за Черно море“, с който ще покажат, че знаят как да го опазват. Празникът ще бъде съпътстван и от изложба на детски рисунки. Експерт от Басейнова дирекция ще връчи грамота на малчуганите от ЦДГ „Звездичка“.

Аквариумът във Варна ще работи с безплатен вход за деца до 7 години и с 50% намаление на останалите билети в Деня на Черно море - 31 октомври. Работното време на Варненския аквариум е от 9.00 до 17.00 часа (последно влизане - 16.30 ч.)
Ценоразпис за 31 октомври:

- възрастни - 2,00 лв.

- учащи - 1,00 лв.

- деца до 7 години - безплатно

Помогнете на Черно море сега!

Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

Ще се опитам да съхранявам водата като:
— поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато
— затварям крана на водата, докато си мия зъбите
— стоя под душа с една минута по-малко
— не мия чиниите под постоянно течаща вода

Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

 

Коментари

Новини Варна