IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:00 | 31 октомври 2022
Обновен: 12:28 | 25 април 2024

Можем ли да очакваме осезаем спад в цените на бензин, дизел, метан? Кога?

От ГЕРБ-СДС внасят предложение за намаление на цената на литър гориво с 1 лев

По материала работи: Слав Велев
Можем ли да очакваме осезаем спад в цените на бензин, дизел, метан? Кога?

Кадър: Bulgaria ON AIR

Служебният кабинет със стъпки за овладяване на свръх печалбите на производителите и търговците на горива. От ГЕРБ също излязоха с предложение.

Мярката за подпомагане от държавата с 25 ст. за литър изтича до края на годината. Дотогава се очаква пазарът да бъде овладян, затова от служебния кабинет предлагат комплексни законови мерки срещу свръх печалбите на петролните дружества, предаде Bulgaria ON AIR

"Законодателни мерки, които ще позволят или да се намалят цените на горивата, или да се върви към по-сериозно подпомагане", посочи министърът на икономиката Никола Стоянов.  

От ГЕРБ-СДС също внасят предложение за намаление на цената на литър гориво с 1 лев, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 
"Закон срещу свръх печалби, които се получават от руските компании благодарение на дерогацията, която България е издействала в Брюксел и печелят огромни пари, включително и от вътрешния пазар. Ще касае не само физическите лица, но и бизнеса", заяви Борисов. 

Александър смята, че това е поредното предложение, което ще остане просто на хартия.

"Да, на бензиностанцията ще е с лев по-малко, но реално ще излезе от данъци и пак от нашия джоб", каза Александър.  

Експертите очакват през следващите седмици най-осезаемо поевтиняване да има в цената на метана, който в момента се търгува близо 5 лв. за килограм.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Коментари

Новини Варна