IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:00 | 1 ноември 2022
Обновен: 22:58 | 4 май 2024

Днес е Денят на народните будители! Отдаваме почит към делото на просветителите и борците за национално освобождение

На 1 ноември се чества паметта на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, а по света отбелязват Световния ден на веганството

По материала работи: Слав Велев
Днес е Денят на народните будители! Отдаваме почит към делото на просветителите и борците за национално освобождение

В първия ден на ноември отбелязваме Празника на народните будители. Днешният 1 ноември е и последен неучебен ден от есенната ваканция, а учениците се връщат в клас отново утре 2 ноември – сряда.

Днес почитаме делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

У нас 1 ноември се чества още, като Ден на българската наука и Ден на българската журналистика.

На 1 ноември отдаваме своето признание за дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското възраждане- възрожденските учители, свещеници, писатели, които знаят тайнствената мощ на словото и си служат с него, за да вдъхнат кураж и воля за живот у сънародниците ни.

Денят на народните будители възниква в трудното време на духовна разруха след Първата световна война. В такъв момент българите избират опита на своето общество и се вглеждат към най-светлите имена на българското духовно минало.

На този ден трябва да изречем техните имена: отец Паисий ,Софроний , Васил Априлов,Петър Берон, Христо Ботев, Димитър и Константин Миладинови , Добри Чинтулов,Васил Левски, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Неофит Рилски .

Уважение, почит и признателност към всички българи, допринесли за запазване на българската духовност и нейното издигане през вековете!

Честит празник и на днешните будителите - хората на духовността и на знанието. Хората, които носят вярата в просперитета чрез знание и образование, чрез вяра в доброто и духовното спасение.

По повод Деня на народните будители – 1-ви ноември, от 9.30 ч. пред паметника на отец Паисий Хилендарски в Морската градина е организирано тържествено честване с благодарствен молебен и военен ритуал с поднасяне на венци и цветя, съобщиха от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска Света митрополия.

От 11 ч. в залата на Първа езикова гимназия ще се проведе празничен фолклорен концерт-спектакъл, с участието на детски и младежки състави от Общинския детски комплекс, НУИ „Добри Христов“, СУ „Елин Пелин“, СУХНИ „Константин Преславски“, ВСУ „Черноризец Храбър“ и балетна школа „Степ уан“. Входът за проявата е свободен.

Между 10 и 30 и 12 часа ще се проведе безплатен тематичен тур "Ден на народните будители". Тези, които ще участват трябва да са пред Туристическия информационен център във Варна в 10 и 30.

По света датата 1 ноември се отбелязва, като Световен ден на веганството.

Днес Православната църква почита „Деня на светото рождение Йоанско“, в чест на патрона на българското будителство свети Йоан Рилски, а Римокатолическа църква отбелязва Деня на Вси светии.

На 1 ноември Православната църква чества още паметта на Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. Имен ден днес празнуват: Дамян, Дамяна, Кузма и Кузман. Чест празник на всички именици и честит празник на всички българи!

Днес още е празникът на град Котел.

Коментари

Новини Варна