IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:00 | 1 ноември 2022
Обновен: 13:11 | 25 април 2024

Брюкселски шамари по България: Без капчица износ на суров руски петрол

Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо, заявяват от МФ

По материала работи: Слав Велев
Брюкселски шамари по България: Без капчица износ на суров руски петрол

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка. Това съобщиха от Министерството на финансите във връзка с изявление по-рано днес на говорител на Европейската комисия.

Той каза, че на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт.

Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия.

От Министерството на финансите предоставиха въпросите и отговорите от сайта на ЕК:

„Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия“.

Ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар, отбелязват от финансовото министерство.

„Подобна мярка ще окаже пряко влияние върху експортния потенциал на страната ни, влошавайки търговското салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и износ, с всички произтичащи от това негативни последствия за бюджета. Осигуряването на безпрепятствен износ е в основата на развитието на националната икономика“, допълват още от МФ.

Те посочват, че спекулациите по тази тема „нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията“.

Коментари

опетков ( преди 1 година )
От така некадърно написаната статия не става ясно какво точно ни е забранила ЕС. Нормално е да има забрана за реекспорт на суров руски петрол, след като специално сме изискали изключение от забраната само за нас. Ако има забрана за износ на петролни продукти, тя засяга Лукойл, но не и България, която не взема и стотинка от този износ. Между другото, забелязвам доста голямо струпване на танкери във Варна, нещо, което го нямаше преди. Не изключвам нелегален износ на точно забранени неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна