IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
10:15 | 31 октомври 2022
Обновен: 12:20 | 26 март 2024

Без нови коли на бензин и дизел, решено! Щем не щем ще си купуваме щепсели

През 2035 г. в ЕС вероятно ще бъде забранена продажбата на нови автомобили с ДВГ

По материала работи: Слав Велев
Без нови коли на бензин и дизел, решено! Щем не щем ще си купуваме щепсели

Двигателят с вътрешно горене отива в историята от 2035 г.

От 2035 г. в ЕС няма да е разрешена продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене - на бензин и дизел. Тъй като Европейският парламент прие решение от тогава на пазара да се предлагат само коли, които не отделят парникови газове. Все пак се очаква решението да бъде преразгледано през 2026 г., така че то може и да не е окончателно, пише "Труд".

Отделно Европейската комисия ще трябва да провери дали употребата на синтетични горива може да бъде опция в борбата с парниковите газове, отделяни в автомобилния сектор.

Планът има за цел да помогне Европа в борбата с климатичните промени, в частност за постигане на въглероден неутралитет към 2050 г.

Министрите на околната среда на среща в Люксембург също така одобриха 5-годишен гратисен период, от кой могат да се възползват така наречените “нишови производители” или на тези, които произвеждат под ­10 000 превозни средства годишно. Този период ще действа 60 месеца след края на 2035 г.

Коментари

Новини Варна