IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:40 | 20 ноември 2022
Обновен: 07:02 | 20 април 2024

ГЕРБ дава ПП на ДАНС и МВР заради Gemcorp (ВИДЕО)

Борисов се съгласи за временна комисия за Изборния кодекс, заговори за гражданска война

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ дава ПП на ДАНС и МВР заради Gemcorp (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: Фейсбук/Бойко Борисов

Бойко Борисов изпълни заканата си да изобличи лъжите на Кирил Петков за Джемкорп (Gemcorp). ГЕРБ направи разкрития на специален брифинг днес, за да осветли истината по скандала. Пред медиите застанаха Десислава Трифонова, Делян Добрев, Тома Биков и Даниел Митов. Лидерът на партията Бойко Борисов също е в залата, но не участва в представянето.

От ГЕРБ разкриха, че меморандумът не е прекратен.

"Самата офшорка не фигурира в документа. Далаверата е за 1 милиард долара, като всичките ни енергийни мощности са изтъргувани. Кирил Петков е крил три месеца договора в кабинета си. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и да продължи.

Едва на 20 юли на основание на доклад на ДАНС взимат решение, че този меморандум ще се прекратява, но това не се случва. В изслушване на Александър Николов казва, че той е прекратен към 23 юли тази година. Тази фирма не съществува в данните на министерството на икономиката. Министърът вместо да прекрати едностранно този меморандум, изпраща по мейл до компанията да правят двустранни срещи, за да уредят взаимоотношенията си, ако Джемкорп някога се съгласи", съобщи Трифонова.

"Смятаме, че има заплаха за националната сигурност и затова ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с Джемкорп", включи се Делян Добрев.

"Ще пуснем сигнал и до главна дирекция конкуренция на ЕК и Главна дирекция енергетика на ЕК. Някой бъркат, че това, което се е случило с Джемкорп е "ин-аус" процедура. Това тук е много по-лошо. Не е държавата да възложи на държавата. А държавата да възложи на една фирма, свързана с руски олигарси", каза още Добрев.

"Оперативните съвещания били без протоколи", каза Делян Добрев. Под документа стои подписът на премиера Кирил Петков. Не е изключено да са унищожени документите за газа.

Нарушен е договорът за енергийните помощи. Има арбитраж в Париж за газа. Добре, че не останаха още 6 месеца, защото и енергетика нямаше да остане. До Главна дирекция "Енергетика" на ЕК ще бъде пуснат сигнал по случая", каза Добрев. 

"По същество държавата възлага поръчки на частни фирми, свързани с Путиновите олигарси", каза Добрев.

Тома Биков заяви, че призовава "служебното правителство да представи всички документи, с които разполага, за да се стига не само до истината, но и да се стигне до истински резултати по отношение на тези далавери и хората, които са ги извършили".

По думите му от ГЕРБ проверяват и други министри от правителството на Петков. 

"Само ще ви анонсирам, че следващия път ще си поговорим за министерството на околната среда", каза още той.

Делян Добрев припомни, че с Радомир Чолаков са сезирали отговорните служби за газа. Едва тази седмица е станало ясно обаче, че меморандумът с Джемкорп не е прекратен.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е съгласен да се сформира Временна комисия , която за обсъди промените в ИК . Готови са даже ГЕРБ да са вносители. Искат обаче тази комисия да работи само една седмица.

Настояват IT специалисти да се изкажат за сигурността на флашките. Борисов припомни, че хората искат и хартиена бюлетина.

Лидерът на ГЕРБ отново подчерта, че избори през зимата не е добре за държавата.

Тежко предупреждение отправи Бойко Борисов по повод ескалацията на напрежението около връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване наравно с машините. Лидерът на ГЕРБ се възмути от силовия протест в петък, организиран от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, който не допусна зам.-председателя на НС Йордан Цонев в студиото на „Панорама” в БНТ.

"И това, което направиха на Йордан Цонев. Това ескалиране, каквото стана пред дома на Йордан Цонев, ще доведе до гражданска война, това ли искат те, предупреди Борисов, като сравни демокрацията на Кирил и Асен с шпицкоманди".

"Никой вече няма да позволи да му се стои пред вратата както преди 2 години. С какво право ходят да му звънят на вратата.

Ще ли им е хубаво така да се заложат пред къщите им. Или една група малцинство да каже какво да става, защо правим избори тогава?", запита Борисов.

Борисов се включи в брифинга на ГЕРБ, на който бяха направени ужасяващи разкрития за връзката на Кирил и Асен с Джемкорп.

Ще дадем време на комисия в Народното събрание (НС) да установи всички факти и доказателства не само по подписване, а и по прекратяване на договора с Джемкорп, каза Десислава Трифонова.

"Кирил Петков и Асен Василев се скриха от комисия, не само, че се скриха, но и излъгаха, че нямат документи. Недопустимо е, че министър си позволи да излъже по време на изслушване. Това става ясно от думите на Росен Христов", каза още тя.

Заради въпрос, дали ГЕРБ ще подкрепят правителство, издигнато от втория или третия мандат, Борисов каза:

"То ако ги оставя да отговорят на този въпрос, ще е катастрофа, ще има отрязани ръце. Аз дори не искам да се включвам в този разговор. Нека служебният министър отговори дали са автентични тези документи. Ако те са верни и ако това, което казва Даниел Митов, че 2 години, дори да се прекрати този акт, продължава да действа, аз не знам по силата на кой закон може да подпишеш такова нещо".

"И в "Продължаваме промяната (ПП), и в "Демократична България" (ДБ) има много стойностни и качествени хора, това клише го научих от тях. Но там има 1-2 , които не стават. То и в ГЕРБ има. Петков отиде при Цветанка Ризова и тя с охота го прие, каза, че Джемкорп не съществува.

Все още има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва и с всеки изминал ден ще научават повече неща за тях.

Говорят, че ние, ДПС, БСП искали да се върнат. Това е изконна неистина. Само преди няколко седмици с техните правила, с техните машини, ние с 5% ги победихме. Какво ще ни помогне хартията. Просто нашите избиратели искат да имат избор.

С който и да е мандат тласкат държавата само към хаос. Днес пак е обстрелвана ядрената централа в Запорожие и ние рискуваме да останем без парламент в тази обстановка. Той попита какъв е този панически страх, че може да им се вземе флашката. Готови сме да сме съвносители по проекта за Избирателен кодекс на ДБ и ПП, каза Борисов.

Той не бил съгласен обаче срокът да е един месец, защото това означавало, че държавата се тласка към нови избори. Казва - "Според Борисов няма никакви основания да се бърза с този закон". Трябва пред камерите да се реши въпросът с флашките и кода.

Убеден съм, че другите партии - ДПС, БСП, "Български възход" няма да имат против да се направи една временна комисия, която пред камерите да реши. Те показаха, че на Разпети петък могат да решават Изборен кодекс.

Коментари

Новини Варна