IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:15 | 24 ноември 2022
Обновен: 14:29 | 26 април 2024

Властта ще върже ли втората година от майчинството с минималната заплата?

Предложението на БСП бе подкрепено на първо гласуване в парламентарната социална комисия

По материала работи: Слав Велев
Властта ще върже ли втората година от майчинството с минималната заплата?

Снимка: Черно море/АРХИВ

Втората година от майчинството да се обвърже трайно с минималната заплата. Това предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване бе подкрепено на първо четене в ресорната парламентарна комисия, пише "24 часа". 

Сега това е твърда сума, която се определя всяка година с бюджетите на държавното обществено осигуряване. Предложението предвижда обезщетението за майки на деца от 1 до 2 г. автоматично да се вдига с минималната заплата. През тази година то е 710 лв.  

Това обезщетение в момента се ползва от по малко то 30 хил. души. Това ще струва около  96 млн. лв. Въпрос на политическа воля е да приемем това решение. Виждате в момента за какво се харчат пари, обясни соцлиделката Корнелия Нинова. Тя беше категорична, че демографската криза е един от най-големите проблеми и трябва да се намерят комплексни мерки. 

Шефът на социалната комисия Георги Гьоков също бе категоричен, че във време на криза трябва да се подкрепят младите семейства. Припомни, че има възможност майките да се върнат на работа и да получават и половината от майчинството.  

От "Възраждане" подкрепят законопроекта, но попитаха БСП защо предлага сега тази промяна, а не когато са управлявали.

Коментари

Новини Варна