IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:40 | 24 ноември 2022
Обновен: 15:12 | 20 април 2024

Скандали и бой в парламента, Цонев изгони Настимир Ананиев (НА ЖИВО)

Разпрата възникна още в началото на дебатите по Изборния кодекс

По материала работи: Слав Велев
Скандали и бой в парламента, Цонев изгони Настимир Ананиев (НА ЖИВО)

Кадър: БНТ

Със скандал започна обсъждането на промените в Изборния кодекс в парламента. Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да започне четене на доклада за измененията, внесен от Корнелия Нинова. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков започна да чете, но това предизвика бурна реакция от страна на депутати от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Те наобиколиха трибуната, твърдейки, че се нарушава правилника за работа на Народното събрание.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника, председателстващият отстрани депутата от днешното заседание на парламента. Около час по-късно наказанието беше отменено.

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна. Цонев обаче разпореди да започнат изказвания по законопроекта.

“Изберете дали да направите изказвания от трибуната, или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна, няма да промените нищо”, заяви Цонев.

Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали ИК да бъде разгледан като втора точка. “Вие сте в пълно нарушение, защото нямате право да отнемате гласа на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се прие дневният ред, от който ИК стана втора точка за обсъждане. “Нека да преминем към процедури и изказвания. Вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Цонев.

От парламентарната трибуна Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че от седем парламентарни групи в НС, едва пет работят и се опитват да изложат своите позиции по Изборния кодекс. 

От своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев поиска да бъде остранен Карадайъ.

Йордан Цонев каза, че при нарушаване на реда в залата и отправена официална бележка веднъж се е наложило да отстрани Ананиев и че няма основание да отмени решението си.

Преди това мощен екшън разтърси парламента малко след началото на днешното заседание, след като депутатите започнаха да обсъждат промените в Изборния кодекс.

Шефът на охраната на Народното събрание Петър Петров, както се представи той, скъса плаката на лидера на "Боец", който бе разпънал във фоайето пред служебния вход на сградата. На него пишеше "Не пипайте Изборния кодекс". Двамата почти се сбиха, а сетне последва шумна разправия.

Петров обясни, че Георгиев няма право да разпъва плакати в Народното събрание. Лидерът на "Боец" пък настояваше, че точно това е мястото да го направи и че с такъв плакат посрещат и депутатите отвън.

От думите му стана ясно, че той е влязъл в парламента заедно със свой съратник по покана на депутатите от ПП. Преди заседанието разговаряли с тях, а след това опънали и плаката. Той твърдеше, че се е опитал да влезе на балконите, за да слуша дебатите, но охраната не го допуснала. "Стандарт" видя Георги Георгиев и съратника му на втория етаж, но не забеляза някой да е възпрепятствал влизането на Георгиев на балконите.

Причината за скандала е, че вчера със съгласието на 5 от политическите сили в 48-о НС разглеждането на промените в Изборния кодекс бе предложено в дневния ред за днес и депутатите го подкрепиха. Най-критичната точка в тези промени е връщането на хартиената бюлетина, до което обаче днес едва ли ще се стигне, тъй като преди това има много други членове за обсъждане и гласуване.

Коментари

Новини Варна