IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:00 | 25 ноември 2022
Обновен: 08:33 | 4 март 2024

25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

27 са убитите представителки на нежния пол в България само през 2021-ва

По материала работи: Слав Велев
25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

Снимка: Съюз на транспортните синдикати

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, с резолюция на ООН от 17 декември 1999 г. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, които са екзекутирани по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

Жени, облечени в сигналнооранжеви дрехи ще отбележат днес във Варна Международния ден за елиминиране на насилието над жени - 25 ноември. Те ще раздават информационни материали и ще популяризират възможностите за защита на жертвите на домашно насилие. Събитието е от 18 часа в градинката „Севастопол“.

Всяка трета жена в България е била жертва на насилие, а напоследък и всяка втора жена, показват последните официални данни. През м.г. 27 случая на насилие са завършили със смърт. Това каза за Радио Варна Мая Стефанова, която от 10 г. е част от международната женска организация Sor optimist international (от лат. soror сестра), чиято цел е подкрепа между жените и днес ще участва в „оранжевото“ събитие от 18 часа в центъра на Варна.

Протести по този повод ще има в София и Пловдив.

Всяка година Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ) участва активно в 16-те дни за действие на ООН, посветени на елеминиране на насилието над жени.Тази година усилията ни ще бъдат насочени към това да призовем властите в България да ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ), която се бори срещу насилието на работното място, като обръща специално внимание на домашното насилие. В Международния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември СТСБ организира онлайн форум под наслов „ЗаЕдно за елиминиране на насилието над жени“.

Окръжният съд във Варна стартира днес информационна кампания за елиминиране на насилието срещу жените. През 16 дневната кампания във фейсбук страницата на институцията и в сградата на съдебната палата ще бъде споделяна информация по темата. А всеки служител и магистрат, който е съпричастен към проблема и приема за своя каузата за ограничаване на насилието над жени, ще носи оранжева лентичка на дрехата си.

За последните 5 години, в съда са постъпили 7 дела за убийства на жени. При пет от тях те са извършени в дома на жертвите, а 86% от жените са убити по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Пет от жертвите са пребити до смърт.

Всяка година определя цвят на кампанията, тази година той е оранжев. „Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит“, посочват от ООН.

Но не и за съда, където обикновено магистратите се сблъскват директно с ескалацията на взаимоотношенията при разводи и престъпления. „Включваме се в тази кампания, тъй като е необходимо като общество първо да елиминираме търпимостта си към подобно насилие. Спецификата на работата ни в съда е такава, че всъщност ние се сблъскваме с пропуски във възпитанието и липсата на цивилизовано общуване между хората. В съда виждаме резултатите от тези дефицити в обществото. И не ни се иска да бъдем безучастни и безкритични към случващото се“, обяснява съдия Марин Маринов, председател на Варненския окръжен съд.

„Заради спецификата на нашата съдебна инстанция, в Окръжен съд – Варна разглеждаме наказателни дела за най- тежките посегателства срещу личността – убийства, тежки изнасилвания и блудства. Повечето убийства на жени обикновено са предшествани от физически, емоционален или психологически тормоз, продължил във времето. Почти винаги жертвите на убийствата в условията на домашното насилие са жени“, изтъква съдия Иваничка Славкова, ръководител на Наказателно отделение в съда.

По Закона за защита от домашно насилие, като въззивна инстанция, чийто решения са окончателни, Окръжен съд – Варна е разгледал за последните три години 129 дела. Само от началото на тази година те са 38 на брой. Издадените от втората инстанция заповеди за защита от началото на 2019 г. до средата на ноември 2022 г. са 29 броя.

„Това показва една устойчива тенденция“, казва съдия Ирена Петкова, ръководител на „Гражданско отделение“ в съда. Мога да кажа, че почти всяка раздяла е била предшествана от подобно да го нарека „тихо“ насилие. Обикновено, когато се стигне до завеждане на дело за развод, при неговото разглеждане се установяват, назад във времето, случаи на насилие, продължило с години. И това се доказва от назначаваните психологически експертизи на родителите, децата – почти винаги разривът в отношенията се предхожда от психологически и емоционален тормоз“, обяснява съдия Петкова.

Информационната кампания на Окръжен съд – Варна ще продължи до 10 декември, когато е Международен ден за правата на човека.

Коментари

Новини Варна