IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:15 | 25 ноември 2022
Обновен: 17:57 | 28 март 2024

Скандал: Доцент от Ветеринарен факултет – кучемразец! Истина ли е?

Не може и да сме сигурни в анонимни обвинения срещу преподавателя ни, казва деканът доц. Красимира Генова

По материала работи: Слав Велев
Скандал: Доцент от Ветеринарен факултет – кучемразец! Истина ли е?

Изтезаваното куче Мечо на преглед при ветеринар/Снимка: ANIMAL RESCUE SOFIA

Категорично не толерирам такова поведение, самата аз преподавам работа с лабораторни животни и хуманно отношение към тях. Говорим за организация на експеримента и всички тези механизми, които трябва съобразяваме, когато имаме експериментална работа -  да не причиняваме болка и страдание на животното. Това каза за "24 часа" доц. Красимира Генова, декан на Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет, по повод разпространени обяви за избиване на помияри, под които стои името на преподавателя доц. Андрей Куртенков.

Според нея обаче не трябва да се вярва 100% на анонимни обвинения. "Ние в университета не сме нито правоохранителни, нито правораздаващи органи. В края на краищата трябва да сме сигурни в достоверността на тези имейли. В днешно време всеки може да напише всичко от името на всеки. Нито имам правомощия, нито имам техническа възможност да проверявам тези имейли", коментира още доц. Генова.

Тя предполага, че нещо е провокирало активността на природозащитниците, защото повечето от имейлите са с информация от 2010 и 2015 година. 

"Предлагали сме доц. Куртенков като вещо лице в някои дела, изисквали човек, познаващ животновъдството. Той винаги е бил на ниво. Трябва да изчакаме неговия отговор. Не може да твърдим, че е извършил престъпление.  От друга страна, този човек е преминал през атестации във факултета, които са били позитивни. А част от атестационната характеристика включва оценка на работата му и като човек, и като преподавател.  Не мога да допусна, че той ще пусне обява за избиване на бездомни животни. Мисля, че това е една злонамерена публикация. Всеки е невинен до доказване на вината му. А и тези нападки уронват престижа на факултета и университета", каза още деканът на факултета. 

Ето и позицията на доц. Андрей Куртенков:

Абсолютно вярно е, че в своя личен фейсбук профил, в който графата за месторабота е празна, т.е. никога не съм се представял в него като доцент от Лесотехническия университет, нееднократно съм иронизирал хората, приравняващи кучето към човека, включително наричайки ги кучерасти - дума, която аз измислих преди повече от 10 години и вече е в широка употреба.

Това е написал доц. Андрей Куртенков в обяснението си до ректора на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. Иван Илиев. Той беше помолен да направи това заради създалия се скандал, в който преподавателят от висшето училище беше обвинен, че предлага услугата убийство на помияр срещу заплащане.

Не е вярно, че съм пускал обява за избиване на бездомни кучета - става въпрос за злонамерено публикувана уж от мое име обява, доколкото си спомням през 2015 г., по която още тогава имаше предварителна проверка, но за съжаление, не беше образувано досъдебно производство, което да установи реалния автор на обявите, е написал още доц. Куртенков. Той припомня в обяснението си, че през годините има ползотворно сътрудничество като вещо лице с органите на съдебната власт и МВР по дела, свързани с животни. Експертизите му получавали тяхната много висока оценка, което според доц. Куртенков е допринесло и за утвърждаването на доброто име на университета. 

Коментари

Кунчо ( преди 1 година )
Тоя курт е известен ненормалник, който от години не само призовава за масово избиване, но и го прави лично. Чудя се как още някой не му е натрошил краката....малко ще му е!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 2
Новини Варна