IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:15 | 28 ноември 2022
Обновен: 13:48 | 28 март 2024

Заради инфлацията: Скачат цените на чадъри и шезлонги през лятото

В големите летни курорти те ще струват между 10 и 15 лв. за брой

По материала работи: Слав Велев
Заради инфлацията: Скачат цените на чадъри и шезлонги през лятото

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Цените на чадъри и шезлонги за летния сезон 2023 г. в някои курорти по Българското Черноморие ще бъдат повишени спрямо инфлацията през тази година. Това прогнозираха пред TravelNews концесионери и хотелиери. В концесионните договори и тези за наем на плажовете е записано, че дължимите такси към държавата в лицето на Министерството на туризма се индексират спрямо инфлацията за предходната година. Това означава, че ще трябва да платим по-високи такси с около 18%, каквато е до момента официалната статистика за инфлацията през тази година, заяви за TravelNews Симеон Цветков, председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове.

Според него на някои плажове няма да могат да бъдат повишени цените на чадърите и шезлонгите, защото са достигнати максималните стойности, които са определени според договорите за концесия или наем. „Ако даден плаж обаче не е ползвал тавана през изминалия сезон, ще има опция да увеличи цените на плажните принадлежности. Всичко зависи на какви стойности е продавал до момента“, коментира Цветков. По думите му концесионерите и наемателите все пак ще се съобразяват и с каква цена могат да поемат и платят потребителите. Той очаква шезлонг и чадър в най-големите летни курорти да струват между 10 и 15 лв. за брой. В по-малките от 5 лв. да станат по 6-7 лв.

„Вероятно всички ще се придържат вече към максимално допустимите стойности спрямо договорите си с държавата заради повишените разходи за издръжка на плажовете“, обясни Симеон Цветков. Концесионерите и наемателите плащат по-скъпо електричество и са увеличили заплатите на персонала, за да го запазят. Същевременно са длъжни да чистят ивиците и да осигуряват охрана, спасители и медицински екипи.

В Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове обсъждат да предложат на държавата да не индексира годишното концесионно възнаграждение за 2023 г. спрямо инфлацията. По този начин ще могат да задържат цените на услугите. Концесионните такси и тези за наем представляват около ¼ от разходите, изчисляват от организацията. Те предвиждат да поискат среща със служебния министър на туризма Илин Димитров. Решението трябва да бъде взето от Министерския съвет, а договорите да бъдат анексинари.

Същите проблеми очерта и председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов. Според него концесионните такси се повишат спрямо инфлацията, но максималните цени на чадърите и шезлонгите не могат да бъдат пипани, защото за тях няма заложена подобна клауза в договорите. „Разходите ни са увеличени драстично и нямаме опции да мърдаме в договореностите с държавата“, каза Стефанов. Той очаква, че концесионери, които не стопанисват сами заведенията на плажа, вероятно ще трябва да повишат цените за отдаването им под наем. Тези обаче, които сами ги управляват, няма да могат да се възползват от тази опция. Според него цялата каша с концесиите на плажове е забъркана първоначално от бившия министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов – Лиляна Павлова, а след това и от бившия министър на туризма Николина Ангелкова, която управляваше сектора шест години. Ангелкова раздаде най-апетитните плажове на хора от бившите групировки през 90-те години.

Хотелиерите по Българското Черноморие също са притеснени от ситуацията, защото все още нямат предоставени цени за следващия летен сезон от концесионерите и наемателите на плажове. "Нямаме предложения от концесионерите и не знаем как да си определим офертите към чуждите туроператори и към крайните клиенти", обясни Гриша Фиданов, един от големите хотелиери в Златни пясъци и собственик на веригата "Grifid hotels". 

Министърът на туризма Илин Димитров коментира пред TravelNews, че предстои заседание по темата и ще направи среща с концесионерите на плажове след като се върне от Саудитска Арабия, където е на посещение.

Коментари

Новини Варна