Варна 16°
fallback
България
10:00 | 2 декември 2022
Обновен: 04:06 | 30 април 2024

Какво е да си енергийно беден? Какви привилегии ползваш и колко плащаш?

Конференцията за енергийно бедните събра министри и експерти в обсъждане на дефиницията

По материала работи: Слав Велев

Снимка: 24 часа

Каква ще е дефиницията за енергийна бедност обсъждаха министри и експерти на конференция, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. На нея се обсъждаше и как да се намалят сметкита, както и енергийните цени.

Евродепутатът Сергей Станишев заяви, че правното определяне какво е да си енергийно беден е сред законовите промени, които трябва да се направят, за да получи България втория транш от 1,4 млрд. лв., които правителството ще поиска от Брюксел през януари догодина. 

От енергийното министерство, което би трябвало да изработи проект на законова дефиниция на енергийната бедност нямаше представители.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, предаде "24 часа".

Разработената от нея дефиниция за енергийна бедност стъпва на методология, разработена с помощта на учени от БАН. Тя определя като енергийно бедни домакинства тези, чийто разполагаем доход ги поставя под персонализирания праг на енергийна бедност, който е зависим от абсолютния праг на бедността. Отчитат се и характеристиките на конкретното домакинство, както и разходите му за енергия. Комисията е определила три категории изисквания - доходен критерий, социален (в него попада ТЕЛК, пенсионен статус) и жилищен критерий (включва възраст и статут на обновление на сградите). Тези критерии оценяват енергийните нужди и енергийните разходи на отделните домакинства.

Председателят на КЕВР Иван Иванов поясни, че енергийният регулатор и при пълна либерализация на пазара на електроенергия, ще продължи да определя регулираната цена за енергийно бедните потребители.

За тях ще има социална тарифа. Тя ще е 70% от цената на тока на другите потребители, тоест ще имат 30 на сто намаление.

Според Иванов това трябва да бъде временна мярка - в рамките на 5 години. По-евтината енергия ще е до 100 киловатчаса на месец на домакинство, което е на парно и 150 киловатчаса за тези, които са на бойлер. Стойностите са ниски, но това било подпомагане домакинства, а не изцяло за плащане на потребяваната от тях електрическа енергия.

Председателят на КЕВР заяви, че критериите за "енергийно уязвими потребители" са три: по доход, по възраст и по здравословни причини.

Основната концепция за дефиниране на енергийната бедност би трябвало да бъде - от дохода на домакинството да се извадят разходите за енергия, необходима за постигане на температура от 20 градуса в дома. Ако оставащият разполагаем доход на човек е под линията на бедност - 413 лв. (504 лв. от 2023 г.), домакинството е енергийно бедно.

За уязвими потребители по здравословни причини важи забраната за спиране на електроенергията, захранваща животоподдържаща апаратура.

За възрастовата категория уязвими потребители - това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами, трудноподвижни, с 90 на сто намалена работоспособност, с пенсия до линията на бедност. При тях е необходимо отсрочване на спирането на електроснабдяването през зимния период за 30 дни след крайната дата за заплащане.

Иванов напомни, че до края на 2025 г. всички домакинства са на регулиран пазар.

В кулоарите на конференцията председателят на енергийната комисия Делян Добрев коментира, че в момента всички домакинства са подпомагани с регулираната цена на Първото нещо, което можем да направим, е да се погрижим за енергийно бедните, които пък в България са най-голям дял в целия Европейски съюз. Можем да се справим по два начина - да държим сметките ниски, от друга - с увеличаване н доходите. В кулоарите на конференцията Добрев каза пред "24 часа", че всички домакинствата, тъй като са с регулирани цени на електроенергията и парното, са енергийно бедни, тоест за всички има ниска цена в сравнение с борсата. И така ще е още три години, до 2026-а, тъй като парламентът преди седмица го гласува.

А от трибуната заяви, че на пръв поглед помощта за енергийно бедните е в две посоки – да се увеличат доходите и да са ниски цените.

Автор на статията:
Слав Велев
конференция политика енергийно беден енергийна бедност беност
6 коментара
fallback
fallback