IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 34°
България
09:45 | 3 декември 2022
Обновен: 15:53 | 8 юли 2024

БАБХ установи отклонения в 13 млечни храни на пазара

Над 5000 тона пилешко от Полша е влязло у нас от началото на 2022 г.

По материала работи: Слав Велев
БАБХ установи отклонения в 13 млечни храни на пазара

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва извънпланово пробовземане на млечни продукти от търговска мрежа.

За времето от 22 ноември 2022 година са взети 39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели, за установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество в допустимите граници.

Получени са резултатите от 35 от пробите. В 22 от тях няма установени несъответствия.

В тринадесет от пробите са отчетени отклонения. В една проба е констатирано влагане на немлечна мазнина. Останалите проби са несъответстващи на нормативната уредба по физикохимични показатели.

За установените несъответствия при направените анализи са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения.

Данните са междинни. Проверките продължават.

През изминалите три години, БАБХ извършва официален мониторинг на всяка пратка птиче месо и субпродукти с произход от Полша документално и чрез лабораторни анализи за наличие на салмонела.

От началото на 2022 година до края на месец октомври в страната са постъпили над 5000 тона птиче месо и субпродукти от Полша.

Взети са 275 проби. В седем от тях е установено наличието на салмонела. Само в три проби е констатирана патогенната салмонела ентеритидис.

Насочени за обезвреждане и унищожаване са над 8 тона птиче месо и субпродукти.

За всички пратки, в които е установено замърсяване, БАБХ е докладвала до компетентните органи на другите държави членки, чрез Системата RASFF.

БАБХ извършва проверки в складове, получаващи пратки и от други държави членки на ЕС и Украйна. Няма констатирани нарушения.

Коментари

Новини Варна