IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:37 | 30 май 2015
Обновен: 00:51 | 25 юли 2024

Наш експосланик в "черния списък" на Русия

На Илиян Василев му е отказан достъп до Руската федерация

По материала работи: Златина Добрева
Наш експосланик в "черния списък" на Русия

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев е в "черния списък" от имена на хора, на които е забранено да стъпват на руска земя.

Вчера следобед МВнР е информирано от Посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация. Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и това на Илиян Василев.

Руската страна е предоставила списъка  по настояване на ЕС във връзка със зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация, съобщиха от Външно министерство.

 

Същевременно Берлин поиска обяснения от Москва и обяви, че хората в списъка имат право да знаят защо са били включени, за да могат да предприемат съответните правни действия.

В списъка влизат осем граждани на Германия. Включени са също бившият британски вицепремиер Ник Клег, бившият еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и френският интелектуалец Бернар-Анри Леви, както и високопоставени европейски военни.

В руския черен списък са и двама бивши министри на външните работи на Дания - Пер Стиг Мьолер и Лене Есперсен, а също и ръководителят на военното разузнаване Томас Аренкил и лидерът на крайнодясната Партия на датчаните Даниел Карлсен.

Датският премиер Марк Рюте потвърди наличието на списъка. "Ние отхвърляме този подход на Москва и вече уведомихме за това", отбеляза Рюте в Хага.

"Този списък не е добра новина за отношенията между ЕС и Русия", коментира евродепутатът от Зелените Ребека Хармс. Той е насочен срещу политици, които водят кампании за Украйна и за човешките права, демокрацията и гражданското общество в Русия, добави тя.
"Очевидно Владимир Путин вижда в откровените критики срещу авторитарния си подход заплаха за своята власт", отбеляза още Хармс.

Коментари

Новини Варна