IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:30 | 6 декември 2022
Обновен: 21:18 | 24 март 2024

Коледата – преди година и сега: 82 лв. за 27 храни в кошницата, сега е 106

Само свинското месо е запазило цената си за една година

По материала работи: Слав Велев
Коледата – преди година и сега: 82 лв. за 27 храни в кошницата, сега е 106

Снимката е илюстративна

Само свинското месо и зелето тази Коледа и Нова година ще струват на пазара толкова, колкото струваха и миналата година. Това показва справка за цените на 1 декември на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Зелето дори е с 11% по-евтино.

Самото готвене на свинско със зеле обаче ще излезе солено, защото например олиото в момента е с 26% по-скъпо, отколкото беше преди една година. Ако се ползва и лук, той е с 37% по-скъп, а доматите – вносни и български, струват между 51 и 55% повече, показва справката.

Към 1 декември средно с 29% е повишението на кошница от 27 основни хранителни продукта, които се продават на българския пазар, съобщи за “24 часа” председателят на комисията Владимир Иванов.

В момента, ако купим по един килограм от всеки от тези продукти – сирене, кашкавал, кайма, кренвирши и т.н., ще похарчим 106 лв., а миналия 1 декември тази кошница е струвала 82 лв.

През 2022 г. цените на различните храни в България обаче варираха в много широки граници. През април и май рекордьори по поскъпване бяха олиото и захарта. Олиото например беше поскъпнало по едно време с 80% на годишна база. Въпреки че цената му очевидно няма да се върне на предишните 3 лв. за литър, все пак по магазините сега може да се намери и за 5 лв., а при по-големите разфасовки цената е дори около 4,50 лв.

Причината е в масирания внос на слънчоглед от Украйна, от който много български производители на олио са се възползвали. Освен това самата реколта от слънчоглед у нас е била много добра.

Между цените на стоковите борси и тържищата и тези в магазините обаче се отваря все по-голяма ножица.

Например добрият кашкавал, колкото и качествен да е, не излиза от никоя мандра на цена по-висока от 16-17 лв. за килограм. В магазините обаче тези качествени кашкавали често струват между 32 и 35 лв. килото.

Това е разлика от 102%, каквато през 2019 г. например не е имало при млечните продукти. Щом търговската мрежа си позволява такава висока търговска надценка, която е законна, но е морално укорима, и пак има кой да го купува, значи не прави нищо нередно. Но тази голяма ножица се дължи на все по-нарастващото напрежение и на желанието на търговците да се презастраховат, смята Иванов.

Според него, ако го нямаше възпиращия ефект от свитото с около една пета потребление, цените на кашкавала в магазина щели да са още по-високи. Затова и икономистите казват, че за да се възпре инфлацията, най-доброто средство е да не се изливат свободни пари в потреблението, тъй като по този начин и новите пари ще се обезценят.

За да се ориентират хората, най-добре е да гледат цените на даден продукт по време на актуална промоция. Ако например някъде има банани по 1,99 лв. килото, значи това е реалната им цена, включваща всички разходи до доставянето им плюс нормална търговска надценка от около 10-12%.

Като цяло през последните две седмици се забелязва едно успокоение на кривата на цените не само у нас, а и в световен мащаб. Причината е, че през последните два-три месеца вече няма логистични проблеми, каквито имаше през април, май и юни. Превозите по принцип струват по-скъпо от миналата година и никой не си прави илюзията, че ще поевтинеят, но поне няма хаос и може да се прави планиране, каза Иванов.

Например при захарта, която сега е с 53% по-скъпа от миналата година, пикът на поскъпването е преминал. Захарта у нас, както и в цяла Европа се прави само от захарна тръстика, която се внася основно от Бразилия и Латинска Америка.

За да се разбере каква ще е цената на захарта, трябва да се гледа реколтата там и в Индонезия и това доколко Бразилия увеличава или се кани да увеличава производството на етанол, а също и курсът на долара. В момента нищо от това не показва тренд към повишаване на цената, каза Иванов.

Появилата се напоследък африканска чума по свинете в Североизточна България няма да окаже съществено влияние върху цената на свинското дори ако болестта засегне и нашите свинеферми и се наложи да почнат пак да унищожават стадата. Българското свинско по принцип е по-скъпо от европейското, а на европейския пазар има изобилие от свинско месо, така че засиленият внос най-вече от търговските вериги веднага ще уравновеси цената и не се очаква да се стигне до поскъпване.

Освен това Китай е намалил трайно консумацията на свинско месо особено от Европа и сме в ситуация на свръхпредлагане.

В птицевъдството обаче нещата са далеч по-зле. Пилешкото вече е с 46% по-скъпо от миналата зима, а яйцата – с 64%. Напоследък във Великобритания и в други западноевропейски страни има много големи огнища на птичи грип и голяма част от фермите са унищожили кокошките, затова в момента има недостиг на яйца. Все още е хипотеза дали това ще доведе до повсеместното им поскъпване, или по-скоро ще укрепи положението на българските производители, тъй като се отваря ниша за по-голям износ на тяхна продукция в Западна Европа.

Елхите стигат до 150 лева, изкуствени има и за над 400 лв.

С около 15-20% по-скъпи от миналата зима са в момента живите коледни дръвчета на нашия пазар. От разсадници високи около 1 метър се продават по около 45-50 лева, като могат да стигнат и 150 лева за брой, особено ако са сребърен смърч или ела.  

Както всеки декември и сега земеделското  министерство прави кампания и от понеделник на пазара излизат елхите в контейнери от държавните горски стопанства. При тази кампания за всяко продадено дръвче в държавните гори се засаждат по 10 нови фиданки с иглолистни видове.

Цените са между 3 и 40 лв. в зависимост от големината. Те се продават само на определени места, например в София ще бъдат извадени пред земеделското министерство и в близката градинка на площад “Възраждане”. Всичките 6 държавни горски стопанства в България са организирали подобни пунктове в много населени места из цялата страна, те могат да се видят на сайта на земеделското министерство.

Най-често у нас за коледни дръвчета се отглеждат обикновен или сребрист смърч, които са най-евтини, но се продава и кавказка ела, но струва и по-скъпо. Югозападното държавно горско стопанство в Благоевград предлага и черен и бял бор, чиито цени дори за най-малките дръвчета са над 43 лв.

Те обаче са и най-издръжливи – всички останали видове могат да преживеят на топло в жилищата не повече от две седмици. След това игличките им почват да пожълтяват и да падат. При избора на естествено коледно дръвче също трябва да се внимава. Може просто то да бъде леко разклатено – ако част от игличките му падат, значи не е било съхранявано добре. Елхите в саксия е най-добре да се изнесат от вкъщи веднага след Нова година и да се засадят.

При изкуствените елхи има голямо разнообразие, но цените видимо са по-високи от миналогодишните. Модерни в момента са тази, боядисани в бяло, все едно ги е навалял сняг, като цената за дръвче с височина над 1,50 м е повече от 400 лева.

Коментари

Новини Варна