IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:58 | 27 август 2014
Обновен: 01:55 | 17 юли 2024

10 милиона лева ще са щетите от "син език"

10 милиона лева ще са щетите от "син език"

По материала работи: Деян Михайлов
10 милиона лева ще са щетите от "син език"

Щетите от болестта „син език" в страната може да надхвърлят 10 милиона лева, прогнозира пред Дарик заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Въпреки че нямат правомощия и време да правят проверка доколко адекватни мерки са били взети след първите сигнали за заболяване на животни в България, Костов увери, че се събира информация по случая.
Първият случай за „син език" в съседна Гърция е бил официално съобщен още на 15 май, а при нас първият случай е констатиран на 30 юни - време, в което е трябвало да бъдат взети предпазни мерки. Задачата ни сега е да помогнем на стопаните, каза министърът.

Стопаните нямат време да ни чакат да проучваме и да правим разследване. Дадената информация по кметствата все още не е достигнало до всички стопани, например разделянето на болните от здравите животни на много места не се случва и хората са в неведение какво да правят. На места драмата е трагедия. Ако говорим с числа на национално ниво, на пръв поглед нещата изглеждат не толкова драматични. В България имаме около 1,3 милиона овце, от които са загинали 4000, което е по-малко от 2%. Това не е утеха за стопаните, които са ги загубили тези животни, обяви Георги Костов.

Коментари

Новини Варна