IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:00 | 3 януари 2023
Обновен: 11:47 | 30 април 2024

Президентът връчва втория мандат на "Продължаваме промяната" (ВИДЕО)

Папката взе кандидатът на партията за министър-председател - акад. Николай Денков

По материала работи: Слав Велев
Президентът връчва втория мандат на "Продължаваме промяната" (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната“. Мандатът взе кандидатът на партията за министър-председател - акад. Николай Денков.

Народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат дойде от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, на ДПС и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от НС, следващите 2 решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Днес от "Продължаваме промяната" канят парламентарните групи да изчистят крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформят като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала. Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат мандата за съставяне на кабинет.

Коментари

Новини Варна