IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:20 | 7 януари 2023
Обновен: 04:56 | 26 април 2024

Меджидиев: Няма сериозен проблем с лекарствата

Лекарите да изписват заместители, посъветва здравният министър

По материала работи: Слав Велев
Меджидиев: Няма сериозен проблем с лекарствата

Потребители сигнализират за липса на антибиотици/Снимката е илюстративна

Противно на информациите от последните седмици - здравният министър не откри сериозни проблеми с липсващи лекарства в аптеките у нас. Той направи проверка във Видин. Все пак обаче призна, че има недостиг на някои медикаменти. 

Категоричен беше, че контролът по веригата е максимално засилен, предвид общоевропейската криза за лекарства. В 25 страни в ЕС има недостиг. У нас най-осезаем е дефицитът на пулмикорт, вентолин. Според министъра има аптеки, в които медикаменти липсват, но не са направени заявки. Меджидиев е категоричен, че не става дума за презапасяване. 

"Недостиг има на много малко продукти. Не е вярна информацията за 300 животоспасяващи медикамента. В момента проблем с пулимокрт, очакваме 600 опаковки, очакваме още но под друго търговско наименование. Заявка към доставчици някои аптеки не правят или ако са направили такава, са подали само към един досатвчик", заяви Меджидиве.

Той призова лекарите да изписват заместители на липсващите лекарства, а аптекарите да не дват медикаменти без рецепта. Очакват се резултатите от проверките в складовете на едро.

Коментари

Новини Варна