IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:15 | 20 януари 2023
Обновен: 19:07 | 28 април 2024

Санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

Въпреки установените пропуски, не са взети мерки за отстраняването им, заяви Меджидиев

По материала работи: Слав Велев
Санкционират търговци на лекарства на едро заради недостига на медикаменти

Служебният министър Асен Меджидиев/Кадър: БНТ

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства на ИАЛ. Това е констатирало "Информационно обслужване" след одит, поръчан от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването, обяви служебният министър Асен Меджидиев. Въпреки установените пропуски, не са взети мерки за отстраняването им. Единственото, което е направено от предшественичката му Асена Сербезова в тази посока, е смяната на формулата, посочи Меджидиев, предаде БНТ.

Затова Министерство на здравеопазването е започнало масови проверки като вече има установени търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА.

Срещу тях е образувано административно производство като може да се стигне и до отнемане на лиценза им, посочи Меджидиев.

Одитът на "Информационно обслужване" показва следните пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас:

Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.

Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.

Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.

Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент. При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.

Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.

Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.

Генерирането на забранителния списък не е автоматизиран и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове - тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа.

Затова Министерство на здравеопазването предлага серия законодателни промени, сред които - промяна на алгоритъма за попадане в системата; съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг; запечатване на складовете на търговци на едро при установяване на нарушения.

Проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат докато не бъде променен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата, заяви Меджидиев.

Той отправи призив към предшественичката му Асена Сербезова да обясни защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

Служебното правителство започва подготовка на екипи, площадки и хангари за медицински хеликоптери у нас. Сформирана е работна група между Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, МВР, Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на финансите. Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага, обясни Меджидиев.

Коментари

Новини Варна