IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:40 | 12 февруари 2023
Обновен: 12:24 | 1 май 2024

Новите набедени от САЩ по "Магнитски" ни лук яли, ни лук мирисали

Анонимни доноси ли лежат в дъното на обвиненията? Невинен ли е Владислав Горанов?

По материала работи: Слав Велев
Новите набедени от САЩ по "Магнитски" ни лук яли, ни лук мирисали

Законът за отмяна на (Поправката на) Джаксън-Ваник за Русия и Молдова и за отговорност за върховенството на закона за Сергей Магнитски е подписан от Барак Обама

Напълно очаквано, новите обвинени по американския санкциониращ механизъм Закона „Магнитски“, отхвърлиха обвиненията. Това направиха Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов. Само бившият финансов министър от ГЕРБ Валдислав Горанов все още не е коментирал случая. За това обстойно обяснение дадоха неговите екс.-съпартийци Бойко Борисов и Теменужка Петкова.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е участвал многократно в корупционни договори.

„Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансисте на САЩ, си формира позициите. Срам ме от позициите и реакциите на нашите институции. Ако случаят с Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов е случай, който е насочен към бъдещето. Нас ни
предупреждават“, каза Румен Овчаров по бТВ.

Овчаров се появи сред санкционираните по закона „Магнитски“ заради корупция, свързана с договори в енергетиката. В мотивите се посочва, че той е участвал многократно в корупционни договори с руски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй".

Овчаров заяви, че Кирил Добрев, чрез своя бизнес партньор Еленко Божков, на практика управлява атомната енергетика на България.

По думите му именно Кирил Добрев е „подхвърлил“ изказвания за офшорни сметки на Румен Овчаров и това е било използвано за списъка по санкциите „Магнитски“.

„България се е превърнала в протекторат. Целта е една и тя е проста – Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, а за целия ЕС.“, заяви той.

Овчаров допълни, че вървим към процес на закриване на атомната ни енергетика.

„Нямам фирми, нямам пет милиона, ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща (б.р. Министерството на финансите на САЩ). Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден“, каза той.

Иван Генов за санкциите по „Магнитски“: Американците разполагат с анонимен донос срещу мен

Иван Генов, който беше включен в санкционния списък „Магнитски“, е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г. 

„Единственото нещо, което звучи конкретно, е, че съм искал подкуп от бизнесмен за 3 млн. лева от бизнесмен, за да спечели тръжна процедура. Такова нещо имаше през 2016 година, когато ми се обади следовател. Той каза, че иска да обсъдим сигнал.

Отидох същия ден. Показа ми печатен лист без име - анонимен. В него се казваше как аз и въпросен бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, в който участва, но това ще му струва 3 млн. лева. Казах му, че познавам този господин, често ходим на сауна, но такъв разговор не съм водил“, обясни по бТВ Иван Генов.

Той уточни, че въпросният бизнесмен е участвал в търгове, обявени от централата.

„Следователят ми показа показанията на бизнесмена. Познаваме се с него, но такива разговори никога не сме водили. Историята приключи, защото нямаше какво друго да се разследва. 7 години никой не ме е потърсил повече“, категоричен е бившият директор на централата.

Според него американските власти са работили по анонимен сигнал.

"Това, с което разполагат американците, е този анонимен донос. Дадени са показанията, които показват, че той е фалшив. Аз каква заплаха съм за държавата – не знам“, коментира още Иван Генов.

В причините за добавянето му в списъка се казва, че заедно с Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, и Александър Николов, бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“, са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал три милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании.

Александър Николов: Шокиран съм от санкционирането по "Магнитски"

Изненадан съм, че съм сред санкционираните, даже шокиран. Не мога да ви кажа по какъв начин съм попаднал в този списък.

Това заяви Александър Николов, който е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй", където е работил на различни длъжности в продължение на 30 години. Той попадна сред санкционираните по закона „Магнитски“ за корупция, свързана с договори в енергетиката.

„Като бивш директори на атомната централа Александър Николов Николов и Иван Генов са приели 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй", пишат в мотивите си от Министерството на финансите на САЩ.

„В качеството ми на заместник-изпълнителен директор в периода 2019-2022 г. ресорът продажба на електроенергия въобще не е бил на мое подчинение. На мен не ми е известно Румен Овчаров да имал някакъв интерес към фирми, които се занимават с продажба на електроенергия“, обясни Александър Николов по бТВ.

Той допълни, че електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“ се предоставя на българската енергийна борса.

Николов отрече да е участвал в каквито и да е корупционни схеми.

Теменужка Петкова за "Магнитски": Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен

"Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци", коментира във връзка с новия списък "Магнитски" в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Теменужка Петкова.

По думите ѝ когато има подобни твърдения трябва да бъдат подкрепени с много сериозни доказателства.

Борисов за санкционирания по "Магнитски" Владислав Горанов: Ако има доказателства, има органи, които да разследват

"Компетентните органи ще свършат своята работа", допълни Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че няма обяснения защо хора, свързани с АЕЦ "Козлодуй", са в списъка "Магнитски".

"Докато аз съм била министър на енергетиката, до мен не са достигали сигнали или данни за нарушения", отбеляза Теменужка Петкова. Поясни, че диверсификацията на свежо ядрено гориво е факт.

Сарафов: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

Според нея трябва да бъде извършена съдебна реформа, но такава съобразена с Конституцията. Това трябва да е първото нещо, което да бъде направено в следващото Народно събрание", добави Теменужка Петкова.

"На България ѝ е необходимо стабилно, редовно правителство и работещ парламент. Обединението на "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" е слабост, защото явявайки се на избори поотделно няма как да бъдат първа политическа сила, но и това няма да им помогне", каза още Теменужка Петкова.

Коментари

Новини Варна