IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:16 | 21 март 2023
Обновен: 15:52 | 28 март 2024

Радев: Няма да дадем на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове (ВИДЕО)

Финансите на държавата са стабилни, заяви категорично президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев: Няма да дадем на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук/БНТ

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БНТ.

Той определи това като суверенно решение и призова партиите, които участват в изборите, да изяснят още сега позицията си по този въпрос пред избирателите си.

Радев потвърди неучастието на страната ни в общата европейска поръчка на муниции за Украйна и изтъкна, че България ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Президентът Румен Радев участва в конференцията „Антикорупция и национална сигурност“.

Той изтъкна още, че финансите на държавата са стабилни и няма да коментира предизборни спекулации.

"Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и изплати. Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ. Но това е едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии. Ние в момента сме далече от тях, но зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи. Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд. разходи. Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза Радев.

България има нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии.

Във форума участва министърът на правосъдието Крум Зарков. Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията.

Коментари

Новини Варна