IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
14:45 | 24 март 2023
Обновен: 18:13 | 17 март 2024

На "Капитан Андреево": Спипаха семейство с бебе и скрити €1,5 млн. в колата

Шофьорът - турски гражданин, който е пътувал с румънската си съпруга и 18-месечното им отроче

По материала работи: Слав Велев
На "Капитан Андреево": Спипаха семейство с бебе и скрити €1,5 млн. в колата

Снимка: БТА

Рекордно количество недекларирана валута, пренасяна в лек автомобил от семейство с бебе, е открито от митничари на ГКПП "Капитан Андреево" вчера. При проверката на колата, с която съпрузите са пътували от Румъния за Турция, са намерени 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева, съобщи на брифинг заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова, предаде БТА.

Пачките с евробанкнотите са били скрити между предните и задните седалки на автомобила. Шофьорът - турски гражданин, който е пътувал с румънската си съпруга и 18-месечното им бебе, е задържан и му е повдигнато обвинение. 

При първоначалния разпит предполагаемият трафикант заяви, че средствата са от продажбата на автобуси от баща му, а с парите трябвало да бъде закупено жилище, допълни Кирилова.

Извършителите са се опитали да заблудят митничарите с наличието на малко дете в колата, коментира началникът на митнически пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов. Той припомни, че обикновено за този род паричен трафик се използват автобуси и товарни автомобили.

Основният маршрут на потоците е от Западна Европа за Турция. Допускам, че в момента се търсят нови алтернативни начини за незаконен трафик, посочи още Господинов.

По думите му най-вероятно става въпрос за забранена от закона дейност, което е обичайно при такива опити за контрабанда. Ако се установи в срок до 90 дни, че парите са придобити по престъпен начин след проверка на произхода им, ще бъде сезирана прокуратурата, поясни Георги Господинов.

От началото на годината досега на "Капитан Андреево" е установено пренасяне на недекларирана валута с равностойност за над 10 млн. лева, сочи статистиката на митницата. За цялата миналата година количеството е 27 млн. лева.

Коментари

Новини Варна