IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:15 | 29 март 2023
Обновен: 15:24 | 28 март 2024

Бомбените сигнали продължават и днес

Евакуираха деца и персонал в Бургас

По материала работи: Слав Велев
Бомбените сигнали продължават и днес

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“/Снимка: Община Бургас

Бомбените сигнали продължават и днес. За трети ден са изпратени имейли за взривни вещества в училища. Вчера съобщения са били изпратени до 102 учебни заведения в София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен.

Предупреждение е постъпило днес в ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в Бургас. Евакуират децата и персонала.

В ефира на bTV експертът по киберсигурност Любомир Тулев коментира, че подобни заплахи се изпращат и до Гърция и Северна Македония, а имейлите целят всяване на паника и смут.

Евакуиран тогава бе и Университета за национално и световно стопанство.

България се е обърнала с молба за сътрудничество от партньорски служби.

Бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни, защото не са нещо ново в терористичната практика. Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм. И то в по-безопасната част – заплаха от насилие, а не проявено насилие. Това заяви експертът по сигурността Славчо Велков.  

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100.

„Говорим за заплахи отправени по комбиниран способ – по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога факта, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един. Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва”.

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите.

„Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори. И дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове”, подчерта Велков в ефира на NOVA.

Във Варна също има изпратено заплашително съобщение до учебните заведения. Там не се споменава за бомба, поради което учебният процес не е прекъснат.

 

Коментари

Новини Варна